Općina Neum dio TOURISMED PLUS modela razvoja i popularizacije ribolovnog turizma na Mediteranu

27.08.2021. 13:12 / Izvor: Akta.ba
Općina Neum dio TOURISMED PLUS modela razvoja i popularizacije ribolovnog turizma na Mediteranu

TOURISMED MED PLUS ima za cilj kapitalizirati i razviti ribolovni turizam

Općina Neum je novouključeni projektni partner Projekta TOURISMED koji finansira Evropska komisija, a koji ima za cilj da doprinse razvoju sibolovnog turizma.

Projekt TOURISMED do sada je pokazao je da je ribolovni turizam, uz ostalo, predstavlja i zajednički izazov Interreg MED programa pri pronalasku novih rješenja za prijetnje povezane s iscrpljivanjem morskih resursa i padom prinosa u sektoru obrtničkog ribolova. Također, jasno je uočen i problem, često loše usklađenosti propisa, koji se odnose na ribolovni turizam i stvarnog stanja na terenu.

U tom kontekstu, TOURISMED MED PLUS ima za cilj kapitalizirati i razviti ribolovni turizam. Poslovni model (BM) predložen TOURISMED projektom predstavljat će teorijsku osnovu i polaznu točku pri stvaranju nacrta politika za ribolovni turizam i olakšavanje razvoja ribarstva na područiju regije Molis, te općina Ulcinj i Neum.

Partnerstvo čine tri davatelja dobrih praksi u ovoj oblasti koji će učinkovito i precizno prenijeti Tourismed poslovni model, te tri odabrana primatelja i područja implementacije spomenutog modela (Azienda Autonoma di Soggiorno e Turismo di Termoli, općina Ulcinj i Općina Neum) koji predstavljaju tijela javne uprave koja imaju izravan utjecaj na kreiranje regionalnih i lokalnih politika, ali prije svega, riječ je o tri područja s izrazitim potencijalom za razvoj ribolovnog turizma.

Osim toga, pet pridruženih partnera igrat će ključnu ulogu u širenju poslovnog modela i u potpori kreatora lokalne politike za ribolovni turizam. To su: regija Molise, općina Fossacesia, Agencija za turizam Korzika, Agencija za strategiju turizma Balearskih otoka i Mediteranska udruga za ribolovni turizam.

TOURISMED MED PLUS će promicati reformu politike na temelju, ranije spomenutog TOURISMED poslovnog modela.

Ovakav pristup trebao bi polučiti sljedeće rezultate:

  • Prijedlozi izmjena zakona i politika na teritorijima provođenja projekta , s ciljem preformuliranja i unapređenja politika koje se odnose na ribolovni turizam
  • Memorandum o razumijevanju (MoR) s kreatorima politike na teritorijima prijema.
  • Izgradnja kapaciteta kreatora politike za implementaciju TOURISMED modela u lokalne/regionalne politike
  • Dosljedna politika upravljanja u ribolovnom turizmu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti