Općina Novi Grad dodjeljuje na besplatno korištenje zemljište za sjetvu

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Općina Novi Grad dodjeljuje na besplatno korištenje zemljište za sjetvu

04.04.2020. 08:01 / Izvor: Akta.ba

Općina Novi Grad raspisala javni poziv za davanje na besplatno korištenje zemljišta u državnoj svojini u poljoprivredne svrhe.

Zemljište se nalazi na brdu Mojmilu, u Bojniku, Bačićima, Rajlovcu i Reljevu, a građani koji žele da uspostave ili prošire poljoprivrednu proizvodnju, mogu se prijaviti pismeno putem pošte ili na protokol Općine Novi Grad, kao i putem mjesnih zajednica, u roku od sedam dana, od dana objavljivanja javnog poziva na zvaničnoj web stranici općine.

Davanje na korištenje neiskorištenog zemljišta jedan je od načina prevazilaženja stanja u kojem se našla naša zemlja zbog pandemije koronavirusa. Zemljište se dodjeljuje u cilju povećanja poljoprivredne proizvodnje u periodu trajanja proglašenja stanja prirodne i druge nesreće i saniranja šteta uzrokovanih pandemijom.

Služba za urbanizam, stambene imovinsko - pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina izvršila je analizu raspoloživog zemljišta u državnom vlasništvu na prostoru općine Novi Grad, koje se može koristiti za poljoprivrednu proizvodnju, a JP "Lokom" će na proizvodno - edukativnom poliginu za urbanu poljoprivredu, pružati pomoć onima koji budu zainteresirani da pokrenu poljoprivrednu proizvodnju u periodu nadolazeće proljetne sjetve, kroz besplatnu praktičnu i teoretsku edukaciju, ali i pomoć u plasmanu viška proizvoda putem Bosanske tržnice, saopćeno je iz Općine Novi Grad.  

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti