Općina Novi Grad obilježila 42. rođendan, dodijeljena najveća općinska priznanja

17.12.2019. 12:52 / Izvor: Akta.ba
Općina Novi Grad obilježila 42. rođendan, dodijeljena najveća općinska priznanja

Načelnik Semir Efendić, čestitao je stanovnicima općine Novi Grad 16. decembar - Dan Općine.

Općina Novi Grad Sarajevo obilježila je 42. rođendan, a tim povodom u multimedijalnoj sali Općine održana je svečana sjednica na kojoj su dodijeljena najveća općinska priznanja pojedinačna i kolektivna Zlatna i Srebrena plaketa „Safet Hadžić“, kao i zahvalnice pojedincima i kolektivima za doprinos u razvoju lokalne zajednice.

Sjednici su prisustvovale brojne zvanice iz privrednog, kulturnog, javnog i političkog života, a između ostalih i predsjedavajući Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić, ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara i njegovi saradnici, ministrica obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo Zineta Bogunić, predstavnici osnovnih i srednjih škola, načelnici općina Ilidža, Konjic i Prača, te predstavnici političkih partija koje participiraju u Općinskom vijeću Novi Grad i drugi gosti.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjedavajući Općinskog vijeća dr. Rusmir Baljić istakavši da je obilježavanje 42. godišnjice najmlađe općine, velika stvar.

"Ovo je godina koja je obilježena ulaganjem u obrazovanje i mislim da smo postigli velike uspjehe. Otvorena je nova škola na Aneksu sa sportskom salom, izgrađena sala u OŠ „Mustafa Busuladžić“, danas smo otvorili vrtić "Žubor", renovira se vrtić "Vjeverica", otvoren je vrtić na Aneksu. Trudimo se da kao lokalni nivo damo doprinos kvalitetu života, čak i u ovom segmentu za koji nismo nadležni, svemu tome bi bili nadležni Kanton, Federacija, država, ali mi se na to ne obaziremo, već većinu svog budžeta ulažemo u kapitalne projekte da bi Novi Grad bio prepoznatljiv, ne samo u Kantonu Sarajevo nego i šire", rekao je dr. Baljić.

Nakon otvaranja sjednice prisutni su imali priliku pogledati dokumentarni film o razvoju općine Novi Grad, a koji prezentira dio projekata realiziranih u proteklom periodu, a svečanost je upotpunjena mizičkim interpretacijama Armina Muzaferije u pratnji Musik art benda.

Nakon sedmogodišnjih ulaganja u projekte, Novi Grad mjesto gdje se bolje živi 

Načelnik Semir Efendić, čestitao je stanovnicima općine Novi Grad 16. decembar - Dan Općine. Istakao je da su se rezultati nakon sedam godina rada, u pravom smislu počeli vidjeti.

"Novi Grad je postao mjesto gdje se bolje živi zahvaljujući brojnim projektima koji su realizirani, čak i u okolnostima koje nisu pogodne za razvoj. Radili smo na projektima od samog rođenja djece, dogradnji i izgradnji škola, sportskih dvorana, to sve je na neki način počelo da živi. U spotskim dvoranama koje smo izgradili sada imamo uspješne sportske klubove poput RK „Briješće“. Naši parkovi izgledaju drugačije, naša igrališta su drugačija, sve je to rezultat sedmogodišnjih ulaganja u sve oblasti. Naša svečana sjednica je u znaku obrazovanja, plakete se dodjeljuju ljudima iz osnovnog i srednjeg obrazovanja", kazao je u obraćanju prisutnima načelnik Semir Efendić.

Naveo je da je jedan od razloga zbog kojeg se ljudi odlučuju doseliti i živjeti u Novom Gradu, kvalitet infrastrukture, kvalitet obrazovanja u našim školama, ali i u našim naseljima, naročito sada kada se dosta uložilo u naša igrališta i naše parkove. Takvim intenzitetom nastavit će se i u narednom periodu kako bi Novi Grad učinili još ljepšim mjestom za život.

Značajan napredak razvoja infrastrukture

Skupu se obratio i predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić koji je kazao da je  Novi Grad integrirani dio urbane cjeline grada Sarajeva, koji ima jako dobar razvojni potencijal, ima  dobre demografske kapacitete i u tom smislu sasvim sigurno ima dobre i ekonomske potencijale, društvene i sve one potencijale koje grad čine gradom i koji općinu stvaraju mjestom ugodnog življenja.

"Općina Novi Grad je posebno u zadnjih 6 godina ostvarila značajan napredak razvoja infrastrukture kao bazne osnove ukupnog ekonomskog i društvenog razvoja. Novi Grad treba svakako zahvaliti općinskoj upravi koja ima vrlo jasnu dugoročnu viziju razvoja Novog Grada, na način da ekonomske, prostorne i ljudske potencijale stavlja u funkciju i to je je jedan dobar, kvalitetan i uspješan spoj koji garantira uspjeh kao što je to bilo zadnjih godina. Moja poruka je da treba ići ovakvim utabanim stazama i da se drže proklamovanoga projekta „Pokrenimo Novi Grad zajedno", jer ta vrsta sinergije koja je ostvarena između mjesnih zajednica i same Općine, je garant ekonomskog i društvenog razvoja općine Novi Grad“, naglasio je dr. Zvizdić.

Zlatna plaketa "Safet Hadžić" posthumno dodijeljena Miri Jurić

Na sjednici su dodijeljena i najveća općinska priznanja Zlatna i Srebrena plaketa „Safet Hadžić“. Zlatna pojedinačna plaketa „Safet Hadžić“ posthumo je dodijeli nedavno preminuloj zamjenici predsjedavajućeg Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo Miri Jurić, za izuzetan doprinos u razvoju lokalne zajednice.

Pojedinačna Zlatna plaketa dodijeljena je direktoru Osnovne škole „Fatima Gunić“ Hajrudinu Ćupriji, za izuzetan doprinos u obrazovnom sistemu na području općine Novi Grad. Kolektivna Zlatna plaketa „Safet Hadžić“ dodijeljena je Javnom preduzeću „Olimpijski bazen Otoka“ d.o.o. Sarajevo za doprinos u razvoju sporta i rekreacije na području općine Novi Grad.

Srebrena pojedinačna plaketa „Safet Hadžić“ dodijeljena je Vedranu Zubiću, profesoru geografije u JU Gimnazija Dobrinja za poseban doprinos u obrazovnom sistemu, dok je Srbrena kolektivna plaketa dodijeljena Gorskoj službi spašavanja Novi Grad, za spašavanje i unapređenje sigurnosti građana na području općine Novi Grad.

"Dobiti najveće Općinsko priznanje, pritom najveće, najmnogoljudnije općine u BiH je velika čast, posebno kad se dobije u oblasti obrazovanja", kazao je Hajrudin Ćuprija, dobitnik Zlatne plakete "Safet Hadžić".

Vedran Zubić, dobitnik Srebrene plakete istakao je značaj biti dobitnikom jednog ovakvog priznanja od lokalne zajednice. "Zahvalan sam Općini koja prepoznaje djelovanje u obrazovanju, to je svakom profesoru velika čast, kao i njegovoj djeci, to je priznanje i njegovim kolegama i svim ljudima koji učestvuju u obrazovnom procesu“, rekao je Zubić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti