Općina Novi Grad od Tužilaštva traži sanaciju štete na gradskoj deponiji

06.08.2014. 08:18 / Izvor: eKapija.ba
Općina Novi Grad od Tužilaštva traži sanaciju štete na gradskoj deponiji

Općina Novi Grad traži od Tužilaštva BiH da hitno sanira štete koje su nastale na gradskoj deponiji obzirom na to da građani Općine trpe zbog širenja neugodnih mirisa.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i direktor Kantonalnog javnog preduzeća „Rad“ Selim Babić održali su jučer radni sastanak na kojem su ukazali na hitnost saniranja štete na gradskoj deponiji za odlaganje kućnog otpada, koju je prouzrokovalo Tužilaštvo BiH prilikom traženja nestalih osoba.

"Općina Novi Grad traži od Tužilaštva BiH da hitno sanira štete koje su nastale na gradskoj deponiji obzirom na to da naši građani trpe zbog širenja neugodnih mirisa naročito u ovakvim vremenskim uslovima što život stanovnika okolnih naselja čini jako neugodnim", izjavio je tokom sastanka načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić.

Naime, u sanaciju Gradske deponije, od završetka rata pa do danas uloženo je više od 20 miliona konvertibilnih maraka. Deponija je po svim svjetskim standardima i propisima uređena na način da se obezbijedi kvalitno zbrinjavanje otpada iz glavnog grada BiH i Kantona Sarajevo.

Međutim, prema nalogu Tužilaštva BiH, prilikom provođenja radnji traženja nestalih osoba, na lokalitetu gradske deponije „Smiljevići“, prošle godine otvoreni su radovi na saniranom dijelu deponije koji se može smatrati objektom komunalne infrastrukture. Tom prilikom je došlo do potpunog poremećaja drenažnog sistema, otplinjavanja, tačnije rečeno, sve ono što je bilo urađeno na tom zemljištu proteklih godina jednostavno je razvaljeno, iskopano i tako stoji više od godinu. Tužilaštvo BiH još nije obavijestilo javnost o tome da li ima rezultata kada je u pitanju traženje, odnosno iskopavanje eventualnih posmrtnih ostataka ili masovnih grobnica, niti je zatvorilo jamu koja je iskopana tokom traženja nestalih.

Iako su KJKP „Rad“ i Zavod za izgradnju KS-a zahtjevali da se ta istraživanja vrše u dogovoru sa njima i na propisan način kako bi objekat komunalne infrastrukture bio stručno otkopan i nakon toga saniran, mašine su kopale kao da se tamo ne nalazi ništa, tako da sada imamo jednu užasnu situaciju zbog koje trpe naši građani, ali i preduzeće „Rad“.

"Obraćali smo se Tužilaštvu BiH i Institutu za nestala lica BiH, ali se niko nije osvrtao na naša upozorenja. Prema projektu koji je uradio Zavod za izgradnju KS-a nastala šteta procijenjena je na oko pola miliona konvretibilnih maraka", kazao je Babić.

"Iznenađeni smo ovakvim ponašanjem Tužilaštva BiH, koje se prema gradskoj deponiji odnosi na ovakav način, i ponaša se kao da se radi o kopanju bilo koje druge lokacije, livade ili zemljišta. To je ipak podzemni komunalni objekat koji je navedenim intervencijama uništen", riječi su načelnik Efendića.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti