Općina Novi Grad osigurala zaštitnu opremu uposlenicima tržnih centara

19.03.2020. 08:49 / Izvor: Akta.ba
Općina Novi Grad osigurala zaštitnu opremu uposlenicima tržnih centara

U planu je da se osnovnim školama na području Novog Grada podijeli određena količina zaštitnih maski, jer uposlenici dolaze u školu, rade na održavanju online nastave.

Nakon što je Općina Novi Grad Sarajevo prije nekoliko dana osigurala zaštitnu opremu i sredstva za dezinfekciju za potrebe Doma zdravlja „Novi Grad“, jučer su zaštitne maske i rukavice uručene i uposlenicima deset velikih tržnih centara na području općine i Četvrte PU „Novi Grad“. Također, osigurane su i dodatne zaštitne maske za Dom zdravlja „Novi Grad“.  

"Osigurali smo zaštitne maske i rukavice za sve uposlenike deset velikih tržnih centara, čiji je rad značajan za nas i naše građane da mogu doći do osnovnih životnih namirnica. Pored toga smo, dodatno, 2.500 zaštitnih maski uručili Domu zdravlja i Četvrtoj policijskoj upravi koja također ima određenu potrebu za njima zbog kontakta sa velikim brojem građana“, kazao je načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić, ističući da je općinska Služba civilne zaštite na vrijeme osigurala adekvatne količine zaštitnih maski i rukavica koje su ustupili onima kojima su najpotrebnije.

S obzirom na činjenicu da je u situaciji širenja koronavirusa najvažnija spremnost medicinskih službi, naših domova zdravlja i onih koji će raditi na eventualnom zbrinjavanju pacijenata, ukoliko dođe do širenja epidemije u našem glavnom gradu, u općini Novi Grad održane su dvije vanredne sjednice Štaba CZ na kojima su donesene mjere prevencije širenja virusa, a među kojima je i nabavka zaštitne opreme za uposlenike Doma zdravlja na Otoci, koja je već isporučena.

Za Dom zdravlja Općina je osigurala i šator koji im je potreban za pregled pacijenata prije samog ulaska u objekat, a ukoliko bude potrebno, Civilna zaštita raspolaže sa još kapaciteta da pomogne našem Domu zdravlja.

Dr. Abel Baltić, direktor DZ „Novi Grad“ zahvalio je Općini i Općinskoj civilnoj zaštiti koji su imali razumijevanja i djelovali promptno.

"Zadovoljan sam brzinom kojom su reagovali. Ideja je bila da postavimo šator kao trijažno mjesto i da na taj način pokušamo zaustaviti koronavirus da ne uđe u naše zdravstvene ustanove. Da ne bi došlo do panike kod naših sugrađana, i da ne bih bio pogrešno shvaćen, nije korona baš toliko opasna koliko se misli. Mi želimo maksimalnim mjerama razvući vrijeme pojave korone u KS. Znači, cilj nam je reagovati i ne zatrpati zdravstveni sistem", rekao je dr. Baltić.

Naglasio je važnost da se stanovništvo pridržava uputa koje svakodnevno dobija, te da je već preduzet veliki niz mjera prevencije širenja virusa.  

Pored toga na današnjoj sjednici Štaba CZ Općine Novi Grad formiran je Krizni štab na području općine Novi Grad koji će biti aktivan i na raspolaganju 24 sata, u koordinaciji sa Domom zdravlja, Crvenim križem, Policijskom upravom i ostalim službama Civilne zaštite na nivou Kantona Sarajevo i FBiH, da bi se poduzele sve aktivnosti u cilju prevencije, ali i u slučaju pojave epidemije.

Donirana zaštitna oprema će biti od pomoći i policijskim službenicima Četvrte policijske uprave u svakodnevnom obavljanju poslova, pogotovo sada kada je na ulicama prisutan veliki broj migranata, a policijski službenici su s njima u svakodnevnom kontaktu i moraju biti zaštićeni.

U planu je da se osnovnim školama na području Novog Grada podijeli određena količina zaštitnih maski, jer uposlenici dolaze u školu, rade na održavanju online nastave.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti