Općina Novi Grad proslavila 41 godinu postojanja

18.12.2018. 14:25 / Izvor: Akta.ba
Općina Novi Grad proslavila 41 godinu postojanja
OTVORI GALERIJU

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća, na kojoj su pojedincima i koletivima uručena najveća općinska priznanja Zlatna i Srebrena plaketa "Safet Hadžić" i zahvalnice.

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća, na kojoj su pojedincima i koletivima uručena najveća općinska priznanja Zlatna i Srebrena plaketa "Safet Hadžić" i zahvalnice, Općina Novi Grad obilježila je 16. decembar – Dan Općine i 41. godišnjicu postojanja.

Sjednici su prisustvovale brojne zvanice iz kulturnog, javnog i političkog života, među kojima i bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovine Haldun Koc, te predstavnici delegacije iz Republike Turske i grada Bakua iz Azerbejdžana, koju su predvodili Fahri Solak, generalni sekretar Unije općina turskog svijeta (TDBB) i Tamraz Tagıyev, predsjednik Unije gradskih općina Azerbejdžana, koji borave u zvaničnoj posjeti Općini Novi Grad u povodu Dana Općine.

Svečanu sjednicu je otvorio predsjedavajući Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo Rusmir Baljić. On je prisutnima čestitao Dan Općine, istakavši da ova lokalna zajednica s ponosom slavi godišnjicu postojanja, i da su iza nje veliki rezultati.

Prisutnima se obratio i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji je istakao da je Novi Grad u poslijeratnom periodu predstavljao simbol uspješne obnove i izgradnje, te da je danas najveća općina u BiH po broju stanovnika i primjer sveukupnog društvenog razvoja, a o tome svjedoče ekonomski i demografski parametri koji su u stalnom porastu posljednjih godina.

"Mnogobrojni projekti koji su realizirani u ovoj općini privukli su pažnju šire javnosti, izgradnja i modernizacija obrazovne, zdravstvene, kulturne i druge infrastrukture, omogućila je građanima bolji životni standard. Značajan doprinos tome dao je aktuelni načelnik Semir Efendić, na čemu mu ovom prilikom čestitam", naglasio je u svom obrćanju član državnog Predsjedništva.

Istakao je da je stanovništvo ove općine dalo ogroman doprinos u odbrani države od agresije, da je blizu 25.000 boraca sa područja ove općine činilo pravi bedem pred agresorskim nasrtajima, naglasivši da se sa posebnom pažnjom prisjećamo blizu 2.000 šehida i poginulih boraca Novog Grad čija su imena uklesana na spomeniku ispred zgrade Općine, uključujući i imena dva heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata, rahmetli Safeta Zajke i rahmetli Safeta Hadžića.

Također je kazao da u vrmenu kada se značajan dio naših zajednica širom BiH suočava sa negativnim demografskim trendovima, Novi Grad ima povećanje broja djece i mladih i potrebe za novim školama, što je najbolji pokazatelj snage ove zajednice. 

Nečelnik Semir Efendić podsjetio je da je ukazom Predsjedništva SRBiH, 16. decembra 1977. godine formirana Općina Sarajevsko Polje koja je kasnije preimenovana u Općinu Novi Grad Sarajevo i kao takva postoji i danas.

Rezimirajući najznačajnije projekte koji su realizirani u 2018. godini, načelnik Efendić osvrnuo se i na činjenicu da je sa 2018. godinom završeno dvije trećine perioda realizacije srednjoročne Strategije razvoja Općine Novi Grad koja je usvojena 2014. godine i obuhvata period od 2014. do 2020. godine.

Kazao je da je gotovo hiljadu radnih mjesta u prosjeku godišnje otvoreno u općini Novi Grad, što znači da je prema zvaničnim podacima Federalnog Zavoda za statistiku i Federalne poreske uprave, od 2014. godine ukupno otvoreno 5.150 novih radnih mjesta na prostoru Novog Grada.

"Nismo to postigli u potpunosti sami, ali je sigurno da je konkurentna privreda u našoj općini uspjela da otvori ovaj veliki broj radnih mjesta. Oko 1.150 radnih mjesta direktno su rezultat mjera koje je provodila Općina Novi Grad. Smatramo da je na 2/3 realizacije naše Strategije ostvaren naš primarni cilj, a to je konkurentna privreda koja će generisati nova radna mjesta i time smanjivati nezaposlenost, a vizija iz Stategije je bila i da naša Općina postane najdinamičnija u Kantonu Sarajevo za šta vjerujem da smo i taj cilj ostvarili", izjavio je općinski načelnik Semir Efendić.

Dobitnik Zlatne plakete "Safet Hadžić" Nezim Halilović istakao je da mu je posebno drago da se radi o Plaketi koja nosi ime jednog od devet heroja oslobodilačkog rata, šehida rahmetli Safeta Hadžića i da mu to na neki način daje za obavezu da se u narednom periodu još više angažira u društvenom životu za dobro našeg naroda, za dobro naše domovine.

Pojedinačna Zlatna plaketa posthumno je dodijeljena i Adisu Šehoviću i Davoru Vujinoviću, policijskim službenicima koji su život izgubili, 26. oktobra ove godine, u naselju Alipašino Polje, kada je na njih pucano iz automatskog oružja dok su obavljali službenu dužnost. Plaketa se dodjeljuje za izuzetan doprinos u zaštiti života građana i njihove imovine.

Kolektivna Srebrena plaketa "Safet Hadžić" dodijeljena je firmi TMP d.o.o. Sarajevo – Društvo za zapošljavanje slijepih i slabovidnih osoba, za doprinos u zapošljavanju osoba sa invaliditetom i privrednom razvoju Općine Novi Grad.

Prisutni su imali priliku pogledati i dokumentarni film koji govori o izgradnji, ratnom, postratnom i razvojnom periodu Općine Novi Grad Sarajevo, a predstavljen je i kratki film o turističkim potencijalima u općini Novi Grad obzirom da je turizam grana koja se brzo razvija u našoj zemlji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti