Općina Novi Grad Sarajevo nosilac BFC SEE certifikata

24.05.2017. 08:44 / Izvor: Akta.ba
Općina Novi Grad Sarajevo nosilac BFC SEE certifikata

Općina Novi Grad Sarajevo je postala nosilac regionalnog BFC SEE certifikata.

Općina Novi Grad Sarajevo je uspješno završila proces certifikacije za općinu sa povoljnim poslovnim okruženjem (Business Friendly Certification) i postala nosilac regionalnog BFC SEE certifikata, potvrdila je za poslovni portal Akta.ba Hazima Pecirep, iz Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj Općine Novi Grad, te kazala kako je Općina Novi Grad prva u Kantonu Sarajevo koja je dobila ovaj certifikat, te sedma u FBiH.

"Na evaluaciji certifikata rađeno je 18 mjeseci, i na kraju se isplatilo, potvrđeno je retificiranje 15. maja ove godine", kaže Pecirep, dodajući kako je ovo velika odgovornost, ali  i obaveza jer Općina Novi Grad na ovaj način postaje ogledni primjer drugim općinama u Kantonu Sarajevo.

Osim Novog Grada na područja Federacije BiH BFC certifikat nose općine: Bihać, Bosanska Krupa, Goražde, Sanski Most, Tešanj i Žepče.

Program certifikacije općina i gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem je regionalni proces koji se od 2013. godine provodi u Federaciji BiH. Radi se o procesu koji omogućava ocjenu kvaliteta lokalnih zajednica u pogledu potencijala koje nude potencijalnim investitorima u svim aspektima koji čine lokalni ekonomski razvoj. Osim Bosne i Hercegovine program BFC SEE certifikacije se trenutno provodi na području Hrvatske, Srbije, Makedonije i Crne Gore.

Na putu do BFC certifikata općine i gradovi trebaju ispuniti niz kriterija i pot-kriterija koji podrazumijevaju unapređenje administrativnih procedura, jačanje transparentnosti, smanjivanje birokratije i pribavljanje svih dokumenata i podataka neophodnih privrednicima i potencijalnim ulagačima u planiranju poslovanja i donošenju investicionih odluka.

U okviru procesa certificiranja trenutno je aktuelno uvođenje nove edicije standarda BFC SEE III koja je pripremljena na osnovu konsultacija sa općinama, evaluatorima te ostalim zainteresiranim stranama koje su uključene u proces. Nova verzija standarda uključuje i korištenje e-platforme koja će omogućiti jednostavnije prikupljanje i prikaz dokazne dokumentacije, te ukupno kvalitetnije izvođenje procesa na terenu.

Poziv jedinicama lokalne samouprave u Federaciji BiH za uključenje u proces certifikacije je stalno otvoren.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti