Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Općina Novi Grad Sarajevo sufinansira obuku i prekvalifikaciju nezaposlenih

04.08.2018. 08:06 / Izvor: Akta.ba

Općina Novi Grad Sarajevo ove je godine za relizaciju projekta "Obuka, dokvalifikacija i prekvalifikacija nezaposlenih osoba za poznatog poslodavca" izdvojila 200.000 KM.

Riječ je od jednoj od devet poticajnih mjera, koje ova lokalna zajednica provodi putem Službe za privredu i lokalni ekonomski razvoj s ciljem razvoja privrede i povećanja zaposlenosti na području te općine. 

Osamdeset četiri mlade osobe koje se nalaze na evidenciji Biroa za zapošljavanje, imat će priliku da prođu šestomjesečnu obuku u firmama koje su ispunile uslove javnog poziva, a potom i da steknu prvo radno iskustvo u različitim oblastima počev od trgovine, prodaje, hotelijerstva do proizvodne djelatnosti.

Ugovore o sufinansiranju troškova obuke i prekvalifikacije nezaposlenih osoba s predstavnicima osam firmi potpisao je Džemaludin Kahrović, pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za privredu i lokalni ekonomski razvoj. Riječ je o firmama Tareq Hospitality, Adriatic Osiguranje, Centrotrans Eurolines, Credibil Company, Robot General Trading, Brojler, Securitas i Gramar.

"Ovih osam poslodavaca će u narednom periodu s Biroa za zapošljavanje Novi Grad, u skladu s vlastitim procedurama, angažirati 84 nezaposlene osobe koje će proći obuku, a nakon toga će minimalno šest mjeseci provesti u radnom odnosu. Ova mjera se provodi drugu godinu, a nastala je na inicijativu privrednika koji imaju učešće u Privrednom savjetu Općinskog načelnika, a koji su primjetili problem nedostatka kvalifikovane radne snage za poslove koji su neophodni da se svakodnevno izvršavaju", izjavio je Kahrović.

Dodao je da je kroz ovu mjeru prošle godine, 40 osoba prošlo obuku i zadržano je na radnim mjestima. Ove godine je veći interes, tako da će u prvom javnom pozivu 84 osobe proći kroz obuku, a obzirom da je u toku i drugi javni poziv koji je otvoren do kraja augusta, očekivanja su da će više od 100 osoba proći obuku prekvalifikacije za nova radna mjesta. Istakao je da su pozitivna iskustva sa onima koji su prošli kroz ovaj program, te da se veći procenat zadržao na tim radnim mjestima.

Firme Robot General Trading jedna je od potpisnika ugovora. Eldin Trovalić ističe da već drugu godinu učestvuju u ovom projektu.

"Ove godine ćemo zaposliti deset nezaposlenih osoba, a obzirom da je osnovna djelatnost naše firme trgovina, bit će angažirano 10 trgovaca, koji će osim educiranja imati priliku i da rade", kazao je Trovalić.

Po riječima Edaha Hodžića, direktora firme Tareq Hospitality, 26 osoba imat će priliku nakon što prođu obuku steći prvo radno iskustvo u hotelu Sarajevo.

"One koji se dobro pokažu namjeravamo i trajno zaposliti, a radi se o poslovima recepcionera, finansija, prodaje, do konobara i drugih profila", rekao je.

Odabir nezaposlenih osoba će vršiti kompanije sa evidencije Biroa za zapošljavanje Novi Grad Sarajevo, saopćeno je iz Općine Novi Grad Sarajevo. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti