Općina Novi Grad sufinansira početnike u biznisu

06.07.2018. 07:37 / Izvor: Akta.ba

Radi se o jednoj od podsticajnih mjera, kojom Općina Novi Grad Sarajevo pomaže razvoj privrede i zapošljavanja na svom području.

Pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za privredu i lokalni ekonomski razvoj Džemaludin Kahrović potpisao je ugovore o sufinansiranju troškova samostalnih poduzetnica/ka – početnika u biznisu.

Radi se o jednoj od podsticajnih mjera, kojom Općina Novi Grad Sarajevo pomaže razvoj privrede i zapošljavanja na svom području, a za koju je iz budžeta za 2018. godinu izdvojeno 220.000 KM.

„Ova mjera je podrška novoregistriranim biznisima, poduzetnicima koji prvi put osnivaju biznise u vidu obrta, trgovinske radnje ili ugostiteljstva, a koji su registrirani na području naše Općine. Danas smo potpisali ugovore sa prvih 19 samostalnih početnika u biznisu, a u narednom periodu očekujemo još 80 novih poduzetnika. Realizacija ove mjere će istovremeno značiti otvaranje novih radnih mjesta, kao i kompanija na prostoru naše općine“, izjavio je Kahrović.

Napomenuo je da se ne radi samo o finansijskoj podršci početnicima u biznisu, već i o svakoj drugoj podršci u smislu konsaltinga koja se realizira putem Službe za privredu i LER i Centra za razvoj biznisa Općine Novi Grad.   

Jedna od potpisnica ugovora Amra Aganović, koja je nedavno registrirala trgovačku radnju ističe da je projekat od velike pomoći.

„Prvi put sam samostalni poduzetnik, tako da mi je svaka pomoć dobro došla. Iako je kupovna moć građana slaba, ipak, odlučila sam registrirati svoju radnju, ljudi kupuju tako da očekujem uspjeh u poslu“, istakla je Amra.

Dvadestesedmogodišnji Samir Đozo otvorio je obrtničku djelatnost – servis mobitela i laptopa, izražava zadovoljstvo ovakvim načinom pružanja pomoći razvoju privrede od strane lokalne zajednice.

„Radio sam u Oružanim snagama BiH osam godina i odlučio da pokrenem neki posao za sebe i svoju porodicu. Zadovoljan sam poslom i volim raditi. Nije neka velika zarada, ali se može pristojno živjeti“, kazao je.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti