Općina Novi Grad sufinansira troškove biznisa, najviše zainteresiranih zanatlija i obrtnika

12.01.2021. 15:45 / Izvor: Akta.ba
Općina Novi Grad sufinansira troškove biznisa, najviše zainteresiranih zanatlija i obrtnika

"Nema posebnog konkursa, nema potrebe da vas neko ocjenjuje, bilo je dovoljno sredstava", rekao je načelnik Efendić.

U Sarajevu su danas potpisani ugovori Općine Novi Grad sa 31 poduzetnikom o sufinansiranja troškova početnika u biznisu. Prije tri godine Općina je pokrenula ovaj vid podrške za nezaposlene. Polovinu potpisnika ugovora čine zanatlije i obrtnici. 

"Nema posebnog konkursa, nema potrebe da vas neko ocjenjuje, bilo je dovoljno sredstava. Mi smo povećavali taj iznos kroz Budžet, a da nikoga ne odbijemo. To je jedna od rijetkih mjera u državi koju može dobiti svako. Zna se tačno šta treba od dokumenata da se regustruje obrt, da se skine sa Biroa nezaposlenih i nama su u državi potrebne ovakve jasne, čiste stvari“, poručio je Efendić.

Napomenuo je da svi koji ispune uslove dobiju ovu vrstu podrške, to jest da oni koji se budu pridržavali ugovora, podršku će imati dvije godine. 

U periodu od 2018. godine, od kada se provodi dvogodišnja mjera sufinansiranja troškova početnika u biznisu, Općina Novi Grad do sada je podržala više od 300 fizičkih lica koja su registrovala djelatnost u nadležnim općinskim službama u Kantonu Sarajevo prethodne tri godine.

Ovom mjerom podrške sufinansiraju se troškovi poslovanja prve dvije godine obavljanja djelatnosti, za vlasnike sa prebivalištem na teritoriji Općine Novi Grad. Putem ove mjere uposleno je 370 nezaposlenih osoba.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti