Općina Novi Travnik započinje reforme s ciljem privlačenja investicija

27.02.2018. 13:20 / Izvor: Fena
Općina Novi Travnik započinje reforme s ciljem privlačenja investicija

Općina Novi Travnik pristupila je projektu privlačenja investicija i poboljšanja poslovnog okruženja na lokalnom nivou - LIFE.

Općina Novi Travnik pristupila je projektu privlačenja investicija i poboljšanja poslovnog okruženja na lokalnom nivou - LIFE, koji provodi Međunarodna financijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svjetske banke, u suradnji s Britanskim veleposlanstvom u BiH.

Implementacijom projekta LIFE Općina Novi Travnik napravit će iskorak u podizanju konkurentnosti privatnog sektora, čineći napore na smanjenju troškova poslovanja te skraćivanjem vremena potrebnog za pribavljanje dozvola i suglasnosti, priopćeno je iz Općine Novi Travnik.

Dodatnim povećanjem transparentnosti u radu općinskih tijela, očekuje se privlačenje novih investicija i povećanja ukupnih poslovnih aktivnosti u ovoj općini.

Projekt LIFE posebno je usmjeren na segment poslova Službe za urbanizam, imovinsko-pravne poslove i katastar, tj. postupke u vezi sa izdavanjem građevinskih dozvola, gdje će se provoditi aktivnosti na uspostavi tzv. jednošalterskog koncepta.

U praksi će to značiti da investitor na jednom mjestu predaje zahtjev i osnovnu dokumentaciju s opisom lokacije i samog projekta, a nakon toga općinska administracija postupak provodi po službenoj dužnosti, te u ime podnositelja zahtjeva pribavlja suglasnosti različitih službi nadležnih za provođenje pojedinih postupka, što će značajno rasteretiti investitore.

Kako je priopćeno, kruna aktivnosti će biti uspostavljanje sustava evidencije investitora, te izrada investicijskog profila Općine Novi Travnik koji će navesti konkretne investicijske prilike i objediniti sve informacije potrebne investitorima, uključujući skice lokacije, potencijale i konkurentske prednosti, te kakvu podršku lokalne zajednice investitor može očekivati u procesu realizacije investicije.

Projekt, također, nastoji uspostaviti model za dijalog s poslovnom zajednicom, u okviru kojeg bi bile razmatrane inicijative gospodarstvenika i investitora.

Dijalog s poslovnom zajednicom od krucijalnog je značaja za identifikaciju prepreka, čije je rješavanje osnovni preduvjet za intenziviranje gospodarskih aktivnosti u ovoj općini, kaže se u priopćenju.

 IFC aktivno podržava proces provođenja regulatornih reformi u BiH gotovo deset godina.

Projektom LIFE, u protekle dvije godine, uspješno su provedene reforme u 13 jedinica lokalne samouprave, a predviđenom dinamikom projektne aktivnosti u općini Novi Travnik, zajedno sa još sedam općina koje su obuhvaćene trećim krugom implementacije, trebale bi biti realizirane do kraja ove godine.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti