Općina Novo Sarajevo uputila pozive za podršku i mjere pomoći

13.06.2020. 13:51 / Izvor: Fena
Općina Novo Sarajevo uputila pozive za podršku i mjere pomoći

Općinski načelnik Nedžad Koldžo istakao je da se radi o 14 mjera podrške i pomoći za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa.

Predstavnici Općine Novo Sarajevo prezentirali su juče u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo Program ublažavanja zdravstvenih, socijalnih i ekonomskih posljedica proglašenog stanja prirodne nesreće, saopćio je Odsjek za informisanje, odnose s javnošću i protokolarne poslove te općine.

Općinski načelnik Nedžad Koldžo istakao je da se radi o 14  mjera podrške i pomoći za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa, od kojih se sedam provodi putem javnih poziva namijenjenih građanima i privrednicima sa područja Općine Novo Sarajevo, zatim tri programa pomoći koji će se realizovati putem službenih evidencija i općinskih službi, a koje su namijenjene najugroženijim kategorijama društva, dok će se četiri mjere realizovati direktnim vidom pomoći određenim humanitarnim organizacijama i javnom preduzeću za sport i kulturu sa kojima Općina ima saradnju.

"Moram naglasiti da smo kao odgovorna društvena zajednica, još na samom početku prepoznali određene probleme u cilju prevazilaženja ove teške situacije. S tim u vezi, donošenjem odluka jednog dijela privrednika oslobodili smo zakupa javne površine za mart 50 posto, april i maj 100 odnosno 50 posto. Pored toga realizovali smo i ostale socijalne programe koje smo već planirali budžetom bez obzira na pojavu pandemije koronavirusa samo mnogo ranije nego što je to bilo predviđeno.", istakao je Koldžo, te dodao da se to odnosi na dodjelu jednokratnih pomoći za 4.000 penzionera sa područja općine, te dodijele ukupno 602 stipendije učenicima i studentima i djeci bez oba roditelja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti