Općina Orašje i NERDA udružili sredstva u kreditno-jamstveni fond: Za kreditiranje 500.000 KM

23.07.2009. 10:06 / Izvor: Dnevni list
Općina Orašje i NERDA udružili sredstva u kreditno-jamstveni fond: Za kreditiranje 500.000 KM

Načelnik općine Orašje Đuro Topić i direktor Regionalne agencije za razvoj Sjeveroistočne BiH (NERDA) Enes Drljević potpisali su ugovor o udruživanju sredstava u kreditno-jamstveni fond.

Potpisivanjem ovog ugovora Orašje je uspješno završilo proces apliciranja na sredstva razvojnog fonda u okviru CREDO projekta. Vrijednost ugovora je 146.000 KM, od toga je općina uložila 73.000 KM, a NERDA isto toliko. A prema ugovoru s bankom sredstva fonda će se multiplicirati za tri puta tako da će općina biti vlasnik kreditno-jamstvenog fonda većeg od 500.000 KM koji će biti na raspolaganju malim i srednjim preduzećima s područja Orašja.

Prilikom potpisivanja je istaknuto da će mali i srednji preduzetnici moći dobiti ova sredstva po kamatnoj stopi 6,6 % s rokom otplate od pet godina.

Topić kaže da nakon što općina izvrši transakciju sredstva na račun banke preko koje se ovo implementira, krenut će procedura apliciranja.

"U idućih 10 godina ti novci će biti na raspolaganju preduzetnicima budući da se radi o revolving sredstvima", kazao je načelnik Topić. Istaknuo je da je projekt CREDO otvoren početkom godine i da je općina aplicirala u korist malih i srednjih preduzetnika.

"Na taj način će biti olakšan pristup finansijskim sredstvima pod povoljnijim kamatnim uvjetima", kazao je direktor NERDA-e. Inače, općina Orašje jedna je od osam općina koja je dobila sredstva CREDO fonda.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti