Općina Stari Grad i Academy 387 u novom projektu Bookvar.com

19.11.2015. 15:51 / Izvor: Akta.ba
Općina Stari Grad i Academy 387 u novom projektu Bookvar.com

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i direktorica kompanije Akademija 387 Jovana Musić potpisali su jučer Memorandum o saradnji na realizaciji projekta dodatne edukacije iz oblasti informacionih tehnologija.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i direktorica kompanije Akademija 387 Jovana Musić potpisali su jučer Memorandum o saradnji na realizaciji projekta dodatne edukacije iz oblasti informacionih tehnologija za osnovce sa područja Starog Grada. Učenicima šest osnovnih škola u Starom Gradu bit će ponuđena online obrazovna platforma BOOKVAR.COM putem koje će moći usvajati znanja iz oblasti informacionih tehnologija kroz naredno polugodište. Ideja je da u kreiranju sadržaja na ovoj platformi učestvuju i nastavnici informatike iz ovih škola, kako bi se materijal prilagodio obrazovnom sistemu, a učenicima će biti podijeljeni kodovi putem kojih će moći pristupati platformi, učiti i na kraju biti ocjenjivani.

Direktori starogradskih osnovnih škola koji su prisustvovali potpisivanju istakli su zadovoljstvo projektom i izrazili spremnost za njegovu primjenu, svjesni činjenice da djeca danas sve više usvajaju znanja upravo na ovaj način.

"Ideja je da ponudimo svim školama u Starom Gradu mogućnost da njihovi učenici dobiju dodatnu edukaciju kroz našu online platformu BOOKVAR.COM. Razgovarat ćemo s direktorima škola i nastavnicima koji predaju informacione tehnologije kako bismo saznali kroz šta naša djeca prolaze, koji je trenutni plan i program i šta im možemo dodatno ponuditi", kazala je Jovana Musić. Istakla je da je cilj Akademije 387 da učenici zavole informacione tehnologije i da se potencijalno time bave jednog dana jer je to vrlo prosperitetno zanimanje i nudi niz mogućnosti.

Načelnik Hadžibajrić je istakao da ovim projektom Općina podstiče učenike da usvajaju nova znanja.

"Ovo je mali korak gdje ćemo mi pokušati da djecu iz osnovnih škola, od šestog do devetog razreda, afirmišemo i educiramo o informacionim tehnologijama. Oni će moći iz svojih kuća pristupiti programu čime će se usavršavati i edukovati o IT tehnologijama", kazao je Hadžibajrić

Online platforma BOOKVAR.COM je pilot projekat kompanije Akademija 387 i prvi put se primjenjuje u BiH, upravo u Općini Stari Grad Sarajevo. Učenici koristeći ovu platformu usvajaju znanja kroz igru i na zabavan način. Ukoliko projekat bude odgovarao korisnicima, planirano je da bude nastavljen i u budućnosti.

Projekat je vrijedan 4.000 KM, a finansiraju ga u jednakim omjerima Općina Stari Grad Sarajevo i Akademija 387.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti