Općina Stari Grad planira realizirati Energoinvestove projekte za pametni grad

21.04.2021. 12:17 / Izvor: Akta.ba
Općina Stari Grad planira realizirati Energoinvestove projekte za pametni grad

Pametna rasvjeta, senzori za otpad, pametni parkinzi, brojači saobraćaja i ljudi, mjerači zagađenosti zraka - sve su to nova, inovativna rješenja koja su osmislili mladi inžinjeri Energoinvesta.

Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić danas je prisustvovao predstavljanju projekata kompanije Energoinvest, a neki od njih bi bili primjenjivi u navedenoj lokalnoj zajednici. Riječ je o projektima za pametni grad (smart city).

Kako su saopćili iz ove općine, pametna rasvjeta, senzori za otpad, pametni parkinzi, brojači saobraćaja i ljudi, mjerači zagađenosti zraka - sve su to nova, inovativna rješenja koja su osmislili mladi inžinjeri Energoinvesta, a koja su predstavljena Hadžibajriću kao moguća rješenja za Stari Grad.

Prezentacija je uprilličena u prostorijama ove kompanije gdje je Hadžibajrića ugostila direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević. Poručila je da je Energoinvest uveo ovu praksu kako bi lokalnim zajednicama pokazali mogućnosti uvođenja nove tehnologije i rješenja koja bi doprinijela razvoju općina.

Nakon obilaska Show Rooma (prostora za prezentaciju) u kojem su pokazana konkretna rješenja pametne javne rasvjete i mjerača zagađenosti zraka, održana je prezentacija u Blum Labu, mjestu gdje je Energoinvest razvio pametna rješenja i gdje, kako su naveli, veliki broj mladih inžinjera kontinuirano radi na novim, inovativnim idejama.

Napomenuli su da je Energoinvest Blum Lab pokrenuo prije nekoliko godina, a riječ je o laboratoriji koja predstavlja kombinaciju informatičke, tehnološke i edukativne radionice.

Nazvana je po osnivaču i prvom direktoru Energoinvesta, kasnije i gradonačelniku Sarajeva Emeriku Blumu.

Mlada inžinjerka Ajša Hadžić predstavila je sadržaje i način rada Blum Laba, između ostalog pokazavši pametno rješenje na kojem upravo rade, a riječ je o interaktivnom znaku (putokazu) koji će uskoro biti postavljen u Starom Gradu i ponudit će građanima i turistima mogućnost da otkriju u kojem smjeru se nalazi određena turistička znamenitost ili drugi sadržaj.

Ovaj znak će na upit pokazivati smjer u kojem treba ići jer ima mogućnost okretanja za 360 stepeni.

"Energoinvest i dalje baštini tradiciju znanja i stručnih ljudi"

Nakon, kako su ocijenili, veoma zanimljive prezentacije i upoznavanja sa Smart City rješenjima, načelnik Hadžibajrić kazao je da mu je drago što Energoinvest i dalje baštini tradiciju dobrog znanja i stručnih ljudi, posebno što upošljava mlade osobe.

Istaknuto je da bi neka od ponuđenih rješenja mogla biti implementirana u Starom Gradu, te će u narednom periodu inžinjeri Energoinvesta sa nadležnim općinskim službama obići teren kako bi se razmotrile sve mogućnosti.

"Realizacija Smart City rješenja bi doprinijela kvaliteti života naše lokalne zajednice, olakšala građanima i turistima, ali i samoj lokalnoj zajednici i našim uposlenicima. Danas smo u Energoinvestu vidjeli ideje za kontrolu čistoće zraka, pitanja rasvjete, kontrolu i odvoz otpada i drugo. Želimo odmah reagovati, te će se naša Služba za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica povezati sa inžinjerima Energoinvesta kako bi našli najbolja rješenja", izjavio je načelnik Hadžibajrić.

Posjeti Energoinvestu i prezentaciji Smart City inicijative prisustvovao je i predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Mirza Batalović, te pomoćnica načelnika za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica Selma Velić.

Generalna direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević kazala je da Energoinvest želi pokazati građanima Sarajeva kako se neke stvari mogu raditi ovdje, a ne da se po iste ili neke slične ideje ide u inostranstvo.

"Naša ciljna grupa su općinski načelnici jer želimo pokazati da od 2017. godine u Energoinvestu postoji laboratorija Blum Lab koja se bavi pametnim tehnologijama. Drago mi je što je načelnik Hadžibajrić posjetio Energoinvest da njemu i njegovom timu damo ideje i pokažemo šta mi možemo uraditi sa svojim kreacijama. Općina Stari Grad ima mnogo lokacija, to je udarna turistička općina, gdje se puno pametnih rješenja može primijeniti", izjavila je Hadžialjević.

Nedavno obilježeno 70 godina od osnivanja kompanije.

Energoinvest je prije nekoliko dana obilježio 70. godišnjicu od osnivanja. Naime, 19. aprila 1951. godine pod, kako su naglasili, genijalnim vizionarstvom Emerika Bluma osnovan je Energoprojekt-Energoinvest, koji je od malog projektnog biroa izrastao u kompaniju svjetskog renomea.

Trenutno realizuju projekte u Tanzaniji, Alžiru, Etiopiji, Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Jedna su od rijetkih velikih kompanija koja je opstala u ratnim i poratnim vremenima, te i dalje predstavljaju jednu od najrespektabilnijih kompanija u Bosni i Hercegovini, saopćili su iz Općine Stari Grad Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti