Vijesti/ BOSNA I HERCEGOVINA

Općina sufinansira troškove certificiranja novogradskih firmi

Općina Novi Grad već dvije godine sufinansira troškove certificiranja proizvodnih procesa, proizvoda i usluga za privredne subjekte sa svog područja.

17.01.2020. 13:41 / Izvor: Akta.ba

Općina Novi Grad već dvije godine sufinansira troškove certificiranja proizvodnih procesa, proizvoda i  usluga za privredne subjekte sa svog područja. To je jedna u nizu podsticajnih mjera koje provodi Služba za privredu i lokalni ekonomski razvoj s ciljem pružanja podrške ekonomskom razvoju na području općine Novi Grad. Ovu podsticajnu mjeru kroz dvije godine ostvarilo je 15 kompanija koje su prošle proces certificiranja u različitim oblastima. Ugovori o sufinansiranju troškoca certificiranja danas su potpisani u zgradi Općine sa predstavnicima sedam firmi s područja Novog Grada. Certificiranje proizvoda, usluga, proizvodnih procesa i osoblja, je proces kojim ovlaštene agencije potvrđuju određeni nivo  kvalitete, odnosno vrijednosti proizvoda ili usluga.

Pomoćnik načelnika Općine novi grad za privredu i lokalni ekonomski razvoj Džemaludin Kahrović smatra da je značajno da konkurentsku vrijednost koju naše kompanije ostvaruju svojim certificiranjem, lokalna zajednica podrži sufinansiranjem 50 posto troškova certificiranja. Kompanije koje su prošle proces certificiranja u prethodnom periodu i ostvarile pravo na sufinansiranje troškova od strane Općine, su u najvećem dijelu i izvozno orjentisane kompanije, što znači da je tim procesom certificiranja verificiran kvalitet koji one posjeduju.

„Inozemna tržišta, kako evropsko tako i svjetsko, priznali su kvalitet naših kompanija, što govori da mi kao Općina i država BiH imamo potencijal koji ćemo u narednom periodu razvijati, a to između ostalog znači povećanje broja zaposlenih ljudi. Svaki od ovih procesa je zahtjevao i nova zapošljavanja, veći nivo proizvodnje, izvoza, veći nivo investicija u proizvodne objekte, tako da sve to, zajedno sa onim što mi kao lokalna zajednica radimo, pravi bolju sliku, što je na neki način potvrđeno kroz  izvještaje i informacije relevantnih institucija federalnog i kantonalnog nivoa, koje govore o značajnom povećanju broja zaposlenih na području općine Novi Grad i istovremeno smanjenja broja nezaposlenih osoba“, izjavio je Džemaludin Kahrović.

Firme Brojler d.o.o jedna je od korisnica ove podsticajne mjere. Zapošljava više od 300 osoba, ima svoju proizvodnju i preradu domaćeg pilećeg mesa ima 90 poslovnih jedinica. Aplicirali su za sufinansiranje Halal certifikata, klanja i proizvoda, kao i certificiranja osoblja da bi mogli provoditi te aktivnosti. 

Izvoz na međunarodno tržište 

Firma Provent d.o.o  koja se bavi proizvodnjom plastične ambalaže za mljekarsku industriju, također je ostvarila je mogućnost sufinansiranja certificiranja od strane Općine Novi Grad. Od ukupnog ostvarenog prihoda ova firma oko 70 posto svojih proizvoda izvozi na inostrano tržište. Dobijanjem certifikata još jednom su potvrdili kvalitet svojih proizvoda što će svakako pozitivno uticati na predstojeći plasman na tržištu.

Jedna od potpisnica ugovora za sufinansiranje Halal certificiranja je Emina Latifović, vlasnica firme Heljdaeko d.o.o. koja je na tržištu BiH prisutna već 20 godina, a od prje nekoliko godina i na svjetskom. Svoje proizvode izvoze u zemlje Ujedinjenih arapskih emirata, Englesku i Australiju.

„Mi smo mala porodična firma, ali imamo velike razvojne kapacitete, želja nam je da firma nastavi i dalje kada više ne bude bilo nas koji smo je podigli, a moja nejveća želja je da mladi ljudi nastave ovim putem. Imamo oko 25 proizvoda na tržištu i među prvima smo dobili organski certifikat u BiH“, priča Emina.

Dodaje da su prve zasade heljed posijali prije 20 godina, što je rezultiralo velikim uspjehom. Sada su dobili i Halal certifikat, čime su potvrdili da heljdu siju na čistim bh. prostranstvima, koja nisu zagađena hemijom, tako da ona dolazi iz prirode vrlo čista. „Bosanska heljda se smatra jednom od najčistijih i najboljih u svijetu. Halal certifikat podrazumijeva sve od zemlje, sjetve do konačne proizvodnje“, dodaje Emina.

Proizvodi "Tahirović" zasnovani na tradicionalnoj ručnoj proizvodnji

Sanela Tahirović vlasnica je firme Jasal d.o.o, poznatije kao Tahirović,  a bavi se proizvodnjom i preradom ljekovitog bilja, meda i prirodne kozmetike. Na tržištu BiH su od 2003. godine i zapošljavaju 23 osobe. Od prošle godine posjeduju i Haccap Iso certifikat, što će doprinjeti otvaranju vrata za plasman njihovih proizvoda na inostrano tržište. „I ranije je bilo ponuda za izvoz na tržište Turske, Srbije i Slovenije, međutim, obzirom da je kod nas zastupljena ručna proizvodnja kojom ostajemo dosljedni našoj tradiciji, nismo imali kapaciteta za izvoz.  Imamo više od 150 proizvoda koji su zasnovani prvenstveno na dokazanoj staroj alternativnoj medicini. U proteklim godinama, koliko smo prisutni na tržištu, do prije godinu nikada nismo ni od koga dobili podršku. Prvi put smo prošle godine od ove Općine dobili poticaj za zapošljavanje, a ovo je drugi. Zahvalni smo na tome i to nam puno znači“, kazala je Sanela.

Podsticaj za sufinansiranje certificiranja od Općine Novi Grad dobili su i Institut za certificiranje sistema d.o.o. koji vrši certificiranje prema međunarodnim standardima, zatim vrši obuku osoblja i sl., zatim firma Meser Tehnoplin d.o.o. U BiH ima 3 kompanije i broji 100 uposlenika. Messer se bavi proizvodnjom plinova različitih branši, od industrijskih, medicinskih do plinova koji se koriste u prehrambenom sektoru. Firma D-Inženjering d.o.o. bavi se pekarsko-slastičarskom proizvodnjom aplicirali su za sufinansiranje certifikata : IFS Food.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti