Općina Tešanj u projektu plasteničke proizvodnje vrijednom 900 hiljada KM

21.09.2017. 14:08 / Izvor: Akta.ba
Općina Tešanj u projektu plasteničke proizvodnje vrijednom 900 hiljada KM

Agencija za razvoj općine Tešanj u saradnji sa Češkom razvojnom agencijom provodi projekat.

Agencija za razvoj općine Tešanj u saradnji sa Češkom razvojnom agencijom provodi projekat „Povećanje prihoda ugroženih grupa kroz porodičnu poljoprivredu“ na području općine Tešanj. Opći cilj ovog projekta odnosi se na unapređenje životnog standarda porodica na području općine Tešanj, kao i unapređenje udjela lokalnih poljoprivrednih proizvoda (voća i povrća) na tržištu.  

Vrijednost projekta je 939.798,40 KM, a uključivao je dodjelu 50 plastenika površine 300m2 sa svim sadnim materijalima i potrebnim sredstvima. Implementacija projekta će trajati od 2016 do 2018.godina, a Agencija će nastaviti samostalno implementaciju i tokom 2019.godine.

Nakon instalacije plastenika i odabira kultura koje će se uzgajati, prvi plodovi rada su došli u avgustu 2017.godine, kada su korisnici sav ostvareni urod plasirali na tržište preko ugovorenog otkupljivača, firme BIOS iz Visokog.

Pored dodjele materijalnih sredstava projekat je uključivao i pružanje edukacija za svih 50 korisnika iz oblasti plasteničke proizvodnje od strane priznatih profesora sa Mendelovog Univerziteta u Brnu iz Češke.  

U cilju upoznavanja sa samim tokom implementacije, ostvarenim rezultatima i korisnicima, 28.09.2017.godine Općinu Tešanj i Agenciju za razvoj će posjetiti predstavnici Češke ambasade, Jana Zelingerová – konzulica i šef odjela za razvojnu saradnju, Pavel Frelich – direktor Češke razvojne agencije (ČRA) iz Praga i Štěpán Šantruček iz teritorijalnoog odjeljenja ČRA za Zapadni Balkan.

Tokom posjete Frelich će prof.dr.Alagiću svečano dodjeliti certifikat za korištenje 50 plastenika sa pratećom opremom i posjetiti primjere „najboljih praksi“ projekta na prostoru općine Tešanj 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti