Općina Trnovo formira svoje komunalno preduzeće: Predviđena investiciona ulaganja u opremu preduzeća oko milion KM

08.12.2009. 13:23 / Izvor: Nezavisne novine
Općina Trnovo formira svoje komunalno preduzeće: Predviđena investiciona ulaganja u opremu preduzeća oko milion KM

Općina Trnovo do kraja naredne godine trebala bi formirati vlastito javno komunalno preduzeće.

Džemo Smiječanin, pomoćnik načelnika za komunalnu djelatnost, ističe da im je ovo preduzeće neophodno, jer nisu zadovoljene potrebe Trnova kada je u pitanju održavanje površina, puteva, te vodovodne i komunalne infrastrukture.

Općinsko vijeće Trnova prije nekoliko mjeseci donijelo je odluku o formiranju ovog preduzeća, a na sjednici, koja je zakazana za 11. decembra, trebalo bi da raspravljaju o Studiji opravdanosti formiranja ovog preduzeća koju je uradio Ekonomski institut iz Sarajeva.

"Studija je napravljena i prema podacima koji su u njoj sadržani općini Trnovo prijeko je potrebno javno komunalno preduzeće koje bi se brinulo o čistoći ulica, održavanju sistema za odvod otpadnih voda koji je upravo izgrađen, održavanju površina i puteva te održavanju vodovodnih sistema koji su u ovoj općini poprilično zapušteni", kazao je Smječanin.

Prema njegovim riječima, Studija opravdanosti formiranja javnog komunalnog preduzeća pokazala je da bi se ovakvim projektom umnogome poboljšao život stanovnika općine Trnovo, odnosno riješili njihovi problemi kada je u pitanju vodosnabdijevanje, održavanje puteva i unaprijeđena i turistička infrastruktura.

Za formiranje ovog preduzeća bilo bi potrebno oko milion KM.

"U analizi su predviđena investiciona ulaganja u opremu potrebnu za obavljanje djelatnosti u oblasti održavanja površina po različitim kategorijama, održavanje i upraljanje vodama, te održavanje puteva u ukupnom iznosu od 1,04 miliona KM. Sva investiciona ulaganja moraju se realizirati u prvoj investicionoj godini. Potrebno je kupiti mašine za rad, urediti kancelarije gdje će biti smješteno preduzeće, uposliti radnike", kaže Smječanin.

Za odvoz smeća s područja Trnova i dalje bi bio zadužen "Rad", koji to obavlja tri puta sedmično.

"Što se tiče održavanja puteva u zimskoj sezoni, općina Trnovo je specifična, jer je izdvojena. Tu su i olimpijske planine, ali te puteve ne održava "Rad", i ne znam kako su to dogovorili", kaže Ahmed Đipa, portparol "Rada".

Suad Hećo, direktor Sektora za održavanje površina "Park", kazao je da nisu imali dogovor, niti obavezu da održavaju e površine u općini Trnovo.

"Jedino što mi radimo je da održavamo jedan dio planina Igman i Bjelašnica, i to po preporuci Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša KS. Naravno, imamo dobru suradnju sa općinom Trnovo i kad nas zovu da im pomognemo, mi dođemo i radimo, ali to je uglavnom po pozivu, a ne prema ugovoru", kaže Hećo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti