Općina Tuzla najuspješnija u FBiH po pitanju međunarodne saradnje

25.11.2013. 09:13 / Izvor: eKapija.ba
Općina Tuzla najuspješnija u FBiH po pitanju međunarodne saradnje

Informacija o saradnji Općine Tuzla sa inostranim subjektima, kada je u pitanju tekuća godina, pokazuje koliko je Općina Tuzla uspješna na mnogim inostranim relacijama.

Informacija o saradnji Općine Tuzla sa inostranim subjektima, kada je u pitanju tekuća godina, pokazuje koliko je Općina Tuzla uspješna na mnogim inostranim relacijama. Implementirani su značajni projekti, ostvarene dobre prijateljske veze, a ono što je najznačajnije je da se Tuzla kao općina sa odličnim primjerima izdvaja u Federaciji BiH, piše RTV SLON.

Općina Tuzla jedna je od vodećih lokalnih uprava u BiH po uspostavljenim međunarodnim kontaktima i saradnji sa inostranim subjektima (na stotine različitih kontakata sa gradovima, pokrajinama, regijama iz inostranstva) koji su rezultirali brojnim  ugovorenim projektima u periodu 2012. – 2013. godina.

U Informaciji o saradnji Općine Tuzla sa inostranim subjektima, prezentirana je i organizacija poslova iz oblasti međunarodne saradnje sa akcentom na strateški cilj ''Evropske vrijednosti i multikulturalnost'' i prioritete u njegovom postizanju a u skladu sa Strategijom razvoja općine Tuzla do 2026. godine.

Pored toga predstavljeni su i uspješno implementirani projekti finansirani iz EU fondova, ali i drugih fondova, a u oblasti energetske efikasnosti, poduzetništva, socijalne zaštite i dr.

"Konkurisanje IPA fondovima, konkurisanje fondovima za sredstva Evropske komiijse, konkurisanje za sredstva USAID-a i UNDP-a. Došli smo sada u situaciju da smo lideri energetske efikasnosti. Mi smo jedini od Evorpske komisije dobili pare vezane za projekat za vodu, a mislim o šest mjesnih zajednica koje još uvijek nemaju vodu", kazao je Jasmin Imamović, načelnik Općine Tuzla.

Prema Odluci o osnivanju Stručne službe za poslove općinskog načelnika i koordinaciju rada općinskih službi poslove vezane za „ostvarivanje saradnje i realizaciju projekata sa inostranim subjektima, nevladinim organizacijama, organima i institucijama Evropske unije“ obavlja navedena Služba, te su, shodno tome, u okviru ove stručne službe sistematizovana i radna mjesta službenika koji obavljaju konkretne poslove i zadatke u oblasti međunarodne saradnje i pripremi i realizaciji projekata. Međutim,  i u ovoj oblasti je neophodanmultisektorski pristup, što je u ovom slučaju, doprinijelo postizanju  više nego zadovoljavajućih rezultata.

"Nama je namjera u našoj međunarodnoj saradnji obezbjediti sredstva, povećati ugled Tuzle. Što ugled Tuzle bude veći, ovdje će dolaziti više turista i više investitora. To otvaranje je prilika za razvoj", dodaje načelnik Imamović.

''Evropske vrijednosti i multikulturalnost'' je jedan od strateških ciljeva definisanih Strategijom razvoja općine Tuzla do 2026. godine, a koja je usvojena u maju 2012. godine. Strategija razvoja općine Tuzla je kompatibilna sa Strategijom razvoja Evropske Unije do 2020. godine, koja u prvi plan stavlja razvojni koncept baziran na pametnom, održivom i inkluzivnom razvoju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti