Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Općina Vitez predvodnik u zbrinjavanju otpada

05.10.2018. 08:11 / Izvor: Akta.ba

Komunalno poduzeće "Vitkom" iz Viteza, uz pomoć Općine Vitez i Društva za postupanje otpadom "Ekopak", nabavilo je dva kamiona za odvoz otpada.

Direktorica "Ekopaka" Amela Hrbat kazala je kako to poduzeće surađuje s 15 općina u Federaciji BiH, a Općina Vitez je treća općina kada je riječ o smanjenju otpada i njegovog odgovarajućeg zbrinjavanja.

"U Federaciji BiH do sada nije bilo općine koja je sto posto pokrivena kantama za otpad. Vitez je uspio u tome. Poduzeće "Ekopak" može dati svoj doprinos kada i općina prepozna upravljanje otpadom kao jedan od prioriteta", naglasila je.

Hrbat je istaknula da je za uspjeh ovakvih projekata i odgovorno zbrinjavanje otpada iznimno važna potpora općine kao institucije.

Prema planu, koji je donesen 2011. godine, Općina Vitez predvidjela je 70 do 80 posto pokrivenosti prostora općine košarama za otpad.

Danas ta pokrivenost iznosi sto posto, a svi eko-otoci u općini Vitez imaju urbanističku dozvolu.

Načelnik Općine Vitez Tomislav Bošnjak Matić kazao je da je cilj da komunalno poduzeće "Vitkom" svake godine funkcionira bolje i da uvjeti života stanovnika budu bolji.

"Cilj je da osnažimo poduzeće koje će u budućnosti imati više zaposlenih i veću učinkovitost", naglasio je načelnik Bošnjak Matić.

U idućem periodu plan poduzeća "Vitkom" i Općine Vitez je da svako domaćinstvo ima vlastite kante za sortiranje otpada.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti