Općina Zenica: Prezentirane aktivnosti Projekta integriranog lokalnog razvoja - ILDP

20.01.2010. 14:31 / Izvor: Fena
Općina Zenica: Prezentirane aktivnosti Projekta integriranog lokalnog razvoja - ILDP

U Općini Zenica 20.01.2010. godine su prezentirane aktivnosti Projekta integriranog lokalnog razvoja (ILDP) koji je rezultat zajedničke inicijative švicarske Agencije za razvoj i saradnju (SDC) i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP).

Projekt se realizuje u partnerstvu s entitetskim savezima općina i gradova, Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvom uprave i lokalne samouprave RS-a i Ministarstvom pravde FBiH, a u planu je da traje tri godine i to u 24 općine u BiH.

"Cilj ILDP jeste osigurati modernizaciju i profesionalizaciju planiranja lokalnog razvoja u Bosni i Hercegovini, kroz izradu i primjenu standardiziranog pristupa integriranom i inkluzivnom lokalnom razvoju. Primarna namjera projekta je izrada jedinstvene metodologije za participatorno planiranje lokalnog razvoja koja će domen lokalnog razvoja definirati na sveobuhvatan način", izjavio je Muhsin Ibrahimagić, koordinator Općinskog razvojnog tima, koji broji 16 članova raspoređenih u tri sektora: ekonomski, društveni i okolišni.

Glavni zadatak ovog tima je izrada kapaciteta za planiranje, upravljanje i implementaciju Strateškog plana razvoja zeničke općine.

"Umjesto odabira neke stručne agencije koja bi radila dokument potreba i vizije razvoja ovog grada, odlučili smo se da vlastitim snagama kreiramo Strategiju razvoja koji će biti osnova za desetogodišnji period", na današnjem skupu rekao je Husejin Smajlović, načelnik Općine Zenica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti