Općina Žepče jača investicijske kapacitete: Uskoro otvorenje nove poslovne zone

22.10.2019. 10:47 / Izvor: Akta.ba
Općina Žepče jača investicijske kapacitete: Uskoro otvorenje nove poslovne zone

Općina Žepče zadnjih godina razvija se u poduzetnički centar na europskoj razini.

Općina Žepče zadnjih godina razvija se u poduzetnički centar na europskoj razini. Nedavno otvorena poslovna zona Polja stvara dobre pretpostavke za dalji razvoj ove općine.

Načelnik općine Mato Zovko, za Akta.ba je na nedavno održanom 6. Gospodarskom forumu Žepče, potvrdio da uskoro u planu imaju otvaranje još jedne industrijske zone, koja će doprinjeti jačanju ekonomskih faktora.

"Općina svakodnevno radi na razvoju investicijskih i poduzetničkih kapaciteta, stim u vezi mi planiramo otvorenje nove poslovne zone. Na nedavno održanom općinskom Vijeću donijeli smo Odluku koja se tiče osnivanja još jedne poslovne zone Radovlje u blizini Žepča", rekao je Zovko i dodao da će Općina uvijek biti spremna kada su investicije i investitori u pitanju.

"Ne možemo i nećemo sebi dopustiti da ne postoje kapaciteti kako bi se određeni biznis sproveo i razvijao. Uvijek ćemo biti na strani onih koji žele uložiti svoja sredstva kako bi zaposlili naše ljude i ojačali našu ekonomiju", rekao je.

Zovko je kazao kako je Općina svoju prvu poslovnu zonu XP Žepče davno "napunila“. 

Poslovni centar XP Žepče, površine je 66.205 m2 i ima 33 korisnika. "Ova zona je omogućila mnogim poduzetnicima da ojačaju svoje poduzetništvo podizanjem samostalnih poslovnih prostora, uposle veći broj radnika te unaprijede gospodarstvo općine Žepče. U centru je osim trgovinske djelatnosti zastupljena i obrtnička, ugostiteljska, uslužna djelatnost, te kemijska industrija", rekao je Zovko.

Nedavno otvorena PZ Polja površine je 11,2 ha i u 100 postotnom je vlasništvu Općine Žepče. Općinsko vijeće je donijeli Odluku da se u okviru ove zone otvaraju samo proizvodni pogoni.

"U okviru ove zone završena je kompletna infrastruktura, uloženo je oko 1.400.000 KM od kojih je blizu milion općina izdvojila, 300.000 KM je dalo Federalno ministarstvo za razvoj i ostatk je finansirao kanton. Poslovna zona Polja do sada je postala dom za Njemačke, Norveške ali i domaće investitore koji su prepoznali značaj ulaganja u ovaj dio regije. Nedavno smo dodjelili i još dvije parcele i trenutno čekamo početak izgradnje novih pogona", rekao je Zovko.

Ovim projektima općina Žepče uveliko smanjuje broj nezaposlenih te postiže veliki ekonomski razvoj.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti