Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Općinama i gradovima u FBIH 30 miliona KM za sanaciju posljedica pandemije

24.06.2021. 13:23 / Izvor: Akta.ba

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, donijela dvije odluke, ukupno vrijedne  30.000.000 KM, na ime transfera drugim razinama vlasti u FBiH.

Prva odlukom utvrđeni su kriteriji, način i procedura za dodjelu sredstava utvrđenih u Proračunu FBiH za 2021. godinu kroz tekući transferi drugim razinama vlasti, općinama i gradovima, u iznosu od 10.000.000  KM.

Ova sredstva u iznosu će biti dodijeljena na principu solidarnosti svim općinama i gradovima u jednakom iznosu od 125.000 KM, na ime financijske pomoći proračunu u sanaciji posljedica nastalih uslijed proglašene pandemije COVID-19.

Vlada FBiH će posebnom odlukom utvrditi dinamiku doznačavanja, te način izvješćivanja o utrošenim sredstvima.

Druga odluka odnosi sa na utvrđivanje načina i procedura za dodjelu sredstava utvrđenih ovogodišnjim Proračunom FBiH u iznosu od 20.000.000 KM, a namijenjenih za kapitalne transfere općinama i gradovima.

Ova sredstva bit će dodijeljena općinama i gradovima za financranje ili sufinanciranje projekata, zahtjeva ili inicijativa koje će biti implementirane u jedinicama lokalne samuprave i namijenjena su za nekoliko oblasti.

To su putna infrastruktura (putevi, mostovi, potporni i zaštitni zidovi, kružni tokovi, parkirališta, pješačke i biciklističke staze, sanacija klizišta i sprječavanje erozije), komunalna infrastruktura (vodovod i kanalizacija, javna rasvjeta, energetske i komunikacijske mreže, plinske i niskonaponske mreže), objekti obrazovnog, sportskog i kulturnog karaktera (predškolski i školski objekti, dječja igrališta i igraonice, školsko-sportske dvorane i igrališta).

Obuhvaćeni su i ostali objekti od značaja za jedinice lokalne samouprave, kao što su domovi kulture, društveni domovi, knjižnice, zdravstveni objekti, muzeji i slični objekti društvene namjene, projekti povećanje energetske efikasnosti objekata, fasade, zamjena otvora i krovova, sustavi grijanja i hlađenja, a sreedstva mogu biti namijenjena za financiranje i drugih aktivnosti od značaja iz nadležnosti jedinica lokalne samouprave.

Vlada FBiH će, stupanjem na snagu ove odluke, objaviti javni poziv  za podnošenje prijava za financiranje i sufinanciranje projekata, zahtjeva i inicijativa.

Kriteriji za dodjelu sredstava će biti utvrđeni u tekstu javnog poziva, kojeg će utvrditi Vlada FBiH i koji će biti objavljen na njenoj web stranici i u dnevnim novinama, navodi se u saopćenju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti