Općine Hadžići i Trnovo dobile dvije nove auto cisterne za pitku vodu

09.07.2020. 07:44 / Izvor: Akta.ba
Općine Hadžići i Trnovo dobile dvije nove auto cisterne za pitku vodu

Načelnik Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo Jasmin Terović rekao je da cijena nabavke auto cisterni iznosi 379.000 KM, a njihov kapacitet je 8.000 litara.

Kantonalna uprava civilne zaštite Kantona Sarajevo predala je danas dvije nove auto cisterne za pitku vodu službama zaštite i spašavanja Općina Hadžići i Trnovo. Tokom primopredaje koja je izvršena u krugu ispostave Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, istaknuto je da će se ovim znatno poboljšati snabdijevanje građana pitkom vodom na području navedenih općina, posebno u ljetnim mjesecima.

Načelnik Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo Jasmin Terović rekao je da cijena nabavke auto cisterni iznosi 379.000 KM, a njihov kapacitet je 8.000 litara.

"U redovnom planu utroška sredstava ostvarenih po osnovu posebne naknade za 2019. godinu, kupili smo dvije cisterne koje dajemo na korištenje općinama Trnovo i Hadžići. Radi se o višenamjenskim cisternama, koje će se prije svega koristiti za snabdijevanje stanovništva pitkom vodom u vremenu kada su redukcije vode i kada su vode na području ovih općina zamućene. Naravno, mogu se koristiti i za pranje ulica i javnih površina, tako da se nadam da će građani imati višestruku korist", istakao je Terović.

Dodao je da je ugovor sa općinama sklopljen na četiri godine, uz, ukoliko to bude potrebno, mogućnost produženja. Načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović naveo je da je trenutno na raspolaganju imaju jednu, 20 godina staru cisternu koja je dotrajala.

"Cisterna će nam sigurno trebati prije svega za poboljšanje vodosnabdijevanja u dijelovima gdje ljeti dolazi do smanjenja izdašnosti planinskih vrela, a na dopunjavanju tih sistema pitkom vodom biće angažovana skoro tri mjeseca bez prekida. Uime Općine Hadžići i općinske komunalne firme Komunalac, zahvaljujem se rukovodstvu Civilne zaštite KS koja je imala razumijevanja za naše zahtjeve i kupila ovu višenamjensku cisternu", istakao je načelnik Ejubović.

Pomoćnik načelnika Općine Trnovo u Službi civilne zaštite i inspekcijskih poslova Miras Mešić poručio je da ova općina, osim vatrogasne, do sada nije imala ovu vrstu cisterne. Ovo je, kako je rekao, jedan u nizu projekata koji realizuju Služba civilne zaštite Općine Trnovo i Kantonalna uprava Civilne zaštite.

"S obzirom na multifunkcionalnost cisterne, nama će biti od iznimne koristi i služit će prvenstveno za poboljšanje vodosnabdijevanja. Naš vodovodni sistem sastavljen je od dosta malih vodosistema koji u ljetnom periodu presuše. Upravo ovaj projekt zasnovan je na tome da građani ne osjete taj nedostatak", istakao je Mešić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti