Općini Neum u okviru Interreg MED programa odobrena dva projekta

03.07.2021. 11:01 / Izvor: Akta.ba
Općini Neum u okviru Interreg MED programa odobrena dva projekta

Općina Neum, kao i općinska razvojna agencija tako sudjeluje u 2 projekta :ALTER ECO PLUS i TOURISMED MED PLUS.

Direkcija za europske integracije BiH obavijestila je Općinu Neum o rezultatima Javnog poziva Interreg MED programa, za koji je u svojstvu projektnog partnera, aplicirala ova Općina

Aplikaciju za prijavu projekta za Općinu Neum izradila je Razvojna Agencija Nera d.o.o. Neum.

Glavni cilj programa Interreg MED je promicanje održivog rasta na mediteranskom području poticanjem inovativnih koncepata i praksi, razumne upotrebe resursa te podržavanjem socijalne integracije kroz integrirani i teritorijalno zasnovan pristup suradnje.

Općina Neum, kao i općinska razvojna agencija tako sudjeluje u 2 projekta: ALTER ECO PLUS i TOURISMED MED PLUS.

TOURISMED MED PLUS je projekt usmjeren na testiranje i prijenos poslovnog modela ribolovnog turizma kao načina za promicanje održivog pristupa turizmu, istodobno promičući očuvanje morskog ekosustava i turizma, i tradicionalne ribolovne kulture Mediterana.

Vodeći partner projekta je Valenciaport Foundation iz Španjolske, a partneri na projektu uz Općinu Neum su i PRISM Social Enterprise Ltd. Iz Italije, Petra Patrimonia Corsica iz Francuske, Azienda Autonoma di Soggiorno e Turismo di Termoli također iz italije, i Općina Ulcinj iz Crne Gore.

ALTER ECO PLUS- Cilj projekta je poboljšati ravnotežu između turističke atrakcije kao izvora gospodarskog rasta i očuvanja klasičnih vrijednosti mediteranskih gradova, te poticanje održivosti, kroz stvaranje alternativne turističke strategije. Projekt predviđa razvijanje službenog alata koji omogućuje izračunavanje ograničenja opterećenosti turističke destinacije i koji sugerira, na temelju rezultata, moguće primjenjive mjere za smanjenje opterećenja.

Općina Neum ima status pridruženog partnera na ovom projektu, i surađivati će sa projektnim partnerima iz mediteranskih zemalja: Italije, Španjolske i susjedne Republike Hrvatske, saopćeno je iz ove općine. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti