Općini Velika Kladuša odobren projekat od 132.393 KM za nove module e-servisa

12.02.2021. 07:41 / Izvor: Akta.ba
Općini Velika Kladuša odobren projekat od 132.393 KM za nove module e-servisa

Za poboljšanje kvaliteta i dostupnosti javnih usluga, Općini Velika Kladuša odobren projekat u vrijednosti 132.393,00 KM

U okviru javnog poziva raspisanog od strane Federalnog ministarstva finansija i Projekta integriranog lokalnog razvoja (ILDP), u saradnji sa Federalnim zavodom za programiranje razvoja i Savezom općina i gradova FBiH (SOG FBiH), Općini Velika Kladuša odobrena su sredstva za projekat pod nazivom "Razvijena efikasna i odgovorna uprava primjenom e-servisa i IT alata".

Vrijednost projekta iznosi 132.393,00 KM od čega je 40.903,00 KM učešće Općine Velika Kladuša, a 91.490,00 KM predstavljaju sredstva iz Grant sheme "Poboljšanje dostupnosti i kvaliteta javnih usluga u općinama i gradovima u FBiH".

Kroz Grant shemu pruža se podrška poboljšanju dostupnosti i kvaliteta javnih usluga na lokalnom nivou, kao važnog faktora lokalnog razvoja koji značajno utiču na kvalitet života građana ali i na kvalitet poslovnog ambijenta na području lokalne zajednice, što je osobito važno u uslovima negativnih uticaja uzrokovanih nastankom i širenjem virusa COVID-19.

Korištenje modernih IT tehnologija i interneta predstavljaju osnove dobre uprave i unapređenja transparentnosti u radu predstavničke i izvršne vlasti, te aktivnije uključenje građana i privrednika prilikom donošenja odluka važnih za život i rad na prostoru općine. U svrhu ostvarenja ovih ciljeva projektom će se razviti novi moduli e-servisa za pružanje usluga, te unaprijediti ljudski i tehnički kapaciteti održivog razvoja dobre i odgovorne uprave.

Transparentniji i odgovorniji rad Lokalne zajednice realizirat će se uvođenjem šest modula e-servisa: e-Matičar, e-Dokument, e-Dijaspora, e-Pitanja, e-Status i e-Vijeće. Unapređenje rada Općinskog vijeća ostvarit će se uvođenjem u rad informatičke opreme, laptopa, koji će se koristiti u radu Vijećnika, online komunikaciji sa građanima, privrednicima i predstavnicima Organa uprave. Na ovaj način će se stvoriti mobilnost informacija i aktivnije uključivanje u rad svih aktera koristeći dostupne e-aplikacije. Da bi se ostvario planirani učinak, uredit će se prostorije Općinske vijećnice za korištenje moderne IT tehnologije.

U cilju bolje komunikacije i rada Organa uprave i Općinskog vijeća provest će se i online edukacije za Općinske vijećnike pri čemu će biti predstavljen rad i ovlasti pojedinih Službi unutar Općine Velika Kladuša. Radionice pod nazivom „e-Akademija za vijećnike“ održat će se putem online platforme i e-Ureda koji će se tehnički opremiti za provođenje edukacija, ali i za održavanje drugih vidova komunikacije Uprave i građana, privrednika, institucije, donatora i slično.

Rok za realizaciju navedenih aktivnosti je do kraja mjeseca jula 2021. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti