al
Opomene pred isključenje za četiri osiguravajuća društva koja djeluju u RS

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Opomene pred isključenje za četiri osiguravajuća društva koja djeluju u RS

12.01.2018. 13:45 / Izvor: Akta.ba

Skupština Udruženja društava za osiguranje, koje djeluje pri Privrednoj komori Republike Srpske (RS) je, zbog kršenja smjernica i odluka tog udruženja, izrekla opomene pred isključenje osiguravajućim društvima "Aura“ Banja Luka, "Garant" Brčko, "Mikrofin" Banja Luka i "Asa" Sarajevo.

Ocijenili su da je, u posljednja dva mjeseca, od kada se na tržištu osiguranja primjenjuju smjernice za postupanje društava za osiguranje, koja posluju na tržištu RS-a, prilikom zaključivanja ugovora o osiguranju od odgovornosti za motorna vozila, stanje relativno dobro, uz određena odstupanja.

"Kršenje smjernica se najvećim dijelom vrši putem eksterne mreže, odnosno putem zastupnika kroz visoku zastupničku proviziju", saopćeno je iz Privredne komore RS-a.

Također, članovi Skupštine Udruženja dali su punu podršku Agenciji za osiguranje u svim naporima koje ulaže u regulisanju stanja na tržištu osiguranja i kontroli primjene propisanih smjernica.

Pozvali su Agenciju za osiguranje da iskoristi sve zakonom propisane mogućnosti kontrole rada društava, dali podršku i saradnji sa drugim kontrolnim institucijama, kako bi sankcionisali društva za koja se utvrdi da krše ove smjernice.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti