Oporavak ekonomije u BiH početkom 2022. godine

03.01.2021. 11:33 / Izvor: BHRT
Oporavak ekonomije u BiH početkom 2022. godine

Uprava za indirektno oporezivanje koja puni sve budžete u Bosni i Hercegovini u godini za nama prikupila je 9,3 posto.

Bosna i Hercegovina je proteklu godinu okončala sa padom društvenog proizvoda od gotovo šest posto, što je direktna posljedica pandemije.U međuvremenu, naša privreda nepovratno će igubiti oko dvije milijarde maraka. Oporavak domaće ekonomije može se očekivati tek početkom 2022.

Uprava za indirektno oporezivanje koja puni sve budžete u Bosni i Hercegovini u godini za nama prikupila je 9,3 posto, to jest 750 miliona maraka manje prihoda nego godinu ranije. Manji su bili prihodi od carina jer se manje uvozilo, kao i od PDV-a jer se manje trošilo. U Upravi ističu da je vrlo teško i nezahvalno prognozirati šta će biti u ovoj godini.

Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH - "Sve ovisi naravno od normalizacije situacije, ali mi ćemo naravno dati svoj maksimum da našoj privredi učinimo sve ono što je moguće da olakšamo njihovo ispunjavanje obaveza.U prošloj godini manje smo uvozili za 14,8 posto, ali i izvozili za 11,4 posto.Pozitivan rezultat je ostvario jedino agroindustrijski sektor, gdje je zabilježen rast izvoza i pad uvoza. U spoljnotrgovinskoj komori BiH se nadaju da je najgore iza nas i da će na proljeće sa oporavkom najvažnijeg nam tržišta, Evropske unije, i nama doći bolji dani”.

Nemanja Vasić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH - "Mi smo u STK optimisti da bi ukoliko se ovo sa pandemijom do proljećaokonča da bi BH privreda mogla u naredne 2-3 godine da se vrati na onostanje koje je bilo i čak i bolje“.

Ekonomisti se slažu da će 2021. biti teška godina. Mnogo toga zavisi od stvari na koje ne možemo uticati – vakcine protiv koronavirusa, oporavka privreda zemalja EU sa kojima imamo preko 80 posto spoljnotrovinske razmjene. Ali, i od nas samih odnosno donosioca odluka u našoj zemlji. Naših političara i funkcionera koji žive od PDV-a. Možda ih upravo drastično
smanjeni prihodi po ovom osnovu natjeraju da se više posvete domaćoj privredi”.

Admir Čavalić, ekonomski analitičar - "Za sada procjene govore da će najteže biti u prvom kvartalu. Dakle dok traje zima. Tada dolazi do usporavanja ekonomske aktivnosti. Vjerovatno veliki broj otpuštanja. Blokiranja naših kompanija i slično. Mi se nadamodakle da će vakcinacija dati nekih rezultata tako da već polovinom godine možemo očekivati barem blagi optimizam“.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar - "Ja sam uvjeren da smo ono što je ostalo od poslovnih aktivnosti i privrednih društava dobili još bolju i još efikasniju proizvodnju i kompanije koje će vrlo brzo pokazati rezultate čim se taj problem pandemije u zemljama u okruženju i u Evropi stiša“.

Prognoze nam nisu blistave. Svode se na to da ako drugima oko nas budedobro valjda će biti i nama. Bude li sreće prilivi iz inostranstva će se nastaviti. Dijaspora će ponovo početi dolaziti i trošiti novac u BiH. A ako od svega toga ne bude ništa, na raspolaganju su nam rasprodaja rijetkih prije ostalih državnih kompanija i naravno MMF sa svojim kreditima.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti