Opresi dopušteno preuzimanje većinskog udjela u čitlučkom Satelit Plusu

14.08.2013. 09:52 / Izvor: Fena
Opresi dopušteno preuzimanje većinskog udjela u čitlučkom Satelit Plusu

Na posljednjoj sjednici Konkurencijskog vijeća BiH usvojeno je rješenje kojim je ocijenjena dopuštenom koncentracija na tržištu prodaje prepaid usluga mobilnih operatera u BiH.

Na posljednjoj sjednici Konkurencijskog vijeća BiH usvojeno je rješenje kojim je ocijenjena dopuštenom koncentracija na tržištu prodaje prepaid usluga mobilnih operatera u BiH koja će nastati stjecanjem kontrole privrednog subjekta Dioničkog društva za unutrašnju i vanjsku trgovinu „OPRESA“ d.d. Sarajevo, kupovinom većinskog vlasničkog udjela u privrednom subjektu „Satelit Plus“ d.o.o. Čitluk.

Predmetnom koncentracijom privredni subjekt OPRESA“ d.d. Sarajevo, preuzima i kontrolu nad privrednim subjektom POS d.o.o. Posušje, i privrednim subjektom UNCRO team d.o.o. Tuzla, povezanim društvima privrednog subjekta „Satelit Plus“ d.o.o. Čitluk.

Konkurencijsko vijeće je u ocjeni dopuštenosti koncentracije analiziralo kriterije (struktura relevantnog tržišta, efekti koncentracije, potencijalna konkurencija, interesi potrošača i slično) i ocijenilo da će provođenjem namjeravane koncentracije doći do značajnog povećanja tržišnog udjela učesnika koncentracije na ukupnom tržištu, ali da neće doći do stvaranja i jačanja dominantnog položaja na relevantnom tržištu prodaje prepaid usluga.

Pri odobravanju ove koncentracije, Konkurencijsko vijeće je uzelo u obzir i činjenicu da ne postoji tehnološko, pravno i ugovorno ograničenje za ulazak potencijalnnih privrednih subjekata na ovo tržište, jer svi koji žele mogu zaključiti ugovore s registrovanim mobilnim operaterima o zastupanju (posredovanja) prema komercijalnim uslovima i vršiti prodaju prepaid kartice, vaučera ili bonova za dopunu na tržištu BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti