Oprez: Bar kod 387 ne znači da je proizvod iz BiH, čitajte i deklaraciju

13.08.2015. 11:57 / Izvor: Akta.ba
Oprez: Bar kod 387 ne znači da je proizvod iz BiH, čitajte i deklaraciju

Ono što je jako važno za svakog potrošača jeste da prilikom kupovine ima naviku čitanja deklaracije na kojoj piše gdje je artikal proizveden ili da u trgovinama potraži proizvode koji već nose zvjezdicu bh. proizvoda.

Koliko puta ste na policama trgovačkih centara u korpu stavili proizvod sa bar kodom 387, a da pri tome i niste pogledali gdje je isti proizveden?

Zlatko Mahić, tehnički savjetnik u Udruženju GS1 za poslovni portal Akta.ba kaže kako bar kod 387 ne znači da je proizvod iz Bosne i Hercegovine.

Ono što je posebno važno znati pojašnjava Mahić jeste da je BiH od međunarodne organizacije dobila prefiks za označavanje proizvoda koje firme u BiH puštaju u promet.

"Ovo znači da proizvod može biti proizveden u Kini, domaća firma ga uveze i pusti proizvod u promet sa bar kodom 387. Dakle, bar kod nije pouzdan znak da je artikal u trgovinama i proizveden u Bosni i Hercegovini. Prilikom kupovine treba obratiti pažnju na zemlju proizvođača", kaže Mahić, pojašnjavajući kako sa druge strane postoje i firme iz drugih država za koje proizvodnju rade firme iz Bosne i Hercegovine i na proizvodu se nalazi bar kod druge države.

U cijelom ovom spletu potrošači su ti koji su prevareni, a ono što je jako važno za svakog potrošača jeste da prilikom kupovine ima naviku čitanja deklaracije na kojoj piše gdje je artikal proizveden ili da u trgovinama potraži proizvode koji već nose zvjezdicu bh. proizvoda, odnosno logo Udruženja "Kupujmo i koristimo domaće", što je garant da je proizvod nastao u BiH.

E.Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti