Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Oprez: Lažni oglasi za zapošljavanje u inostranstvu

04.03.2014. 09:46 / Izvor: eKapija.ba

Imajući u vidu povećan broj oglasa za zapošljavanje u inostranstvu, te određeni broj otkrivenih prevara u posredovanju u zapošljavanju naših građana u inostranstvu, kada je od građana tražena određena novčana naknada, Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine upozorava građane da budu oprezni prilikom prijavljivanja na oglase za zapošljavanje u inostranstvu.

"Ovom prilikom informiramo građane da je praksa kod posredovanja u zapošljavanju da privatne agencije koje vrše posredovanje svoje usluge naplaćuju od poslodavca koji traži radnu snagu, a ne od građana koji traže zaposlenje. Također, informiramo građane da posredovanje u zapošljavanju ne mogu vršiti fizička lica, te da svaka uplata na privatan račun jasno ukazuje da je riječ o prevari, te molimo građane da takve slučajeve prijave nadležnoj policijskoj upravi", navode iz Agencija za rad i zapošljavanje BiH .

Iz Agencije također podsjećaju da je jedina ispravna procedura da radnik potpiše ugovor sa poslodavcem, nakon čega na osnovu ugovora i drugih dokumenata poslodavac traži radnu dozvolu za radnika, a onda radnik na osnovu dobivene radne dozvole, kopije pasoša i drugih dokumenata aplicira u ambasadi države u koju želi ići na rad za radnu vizu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti