Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Oprez: Pesticidi u basmati riži uvezenoj iz Indije

19.05.2018. 10:13 / Izvor: Akta.ba

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, posredstvom Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF), obaviještena je da je u Bosnu i Hercegovinu isporučen proizvod u kojem je utvrđena nedozvoljena količina ostataka pesticida.

"Riječ je o proizvodu Basmati riža brenda Atry, porijeklom iz Indije. Uvoznik u BiH je Investor d.o.o. (8323) iz Donje Bioče iz Ilijaša, a rok upotrebe je 20.12. 2019. Visoka razina ostataka pesticida ima ozbiljan rizik na ljudsko zdravlje, a Agencija je procjenom rizika utvrdila da, u slučaju akutne izloženosti unosu ostataka klorpirifosa u utvrđenim koncentracijama, navedeni proizvod predstavlja visok rizik po zdravlje djece", saopćeno je iz Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Kako su naveli u cilju zaštite zdravlja, potrošačima koji su kupili navedeni proizvod preporučujemo da isti ne konzumiraju.

"Agencija je svu raspoloživu dokumentaciju dostavila na dalje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatraženo da provedu mjere kontrole, utvrde sljedivost proizvoda i dostave Agenciji povratnu informaciju o poduzetim mjerama i rezultatima kontrole", saopćeno je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti