Opština Mrkonjić Grad zbog ušteda prelazi na grijanje peletom

26.07.2016. 12:49 / Izvor: Akta.ba
Opština Mrkonjić Grad zbog ušteda prelazi na grijanje peletom

Opština se grije na mazut, ali uskoro prelazimo na pelet. Slično smo uradili u Domu zdravlja i uloženi novac se vratio kroz dvije godine, kazala je Aničić.

Mrkonjić Grad je pretvoren u veliko gradilište, gdje se punom parom radi na rekonstrukciji ulica, vodovoda, škola, igrališta i vatrogasnog doma.

"Mrkonjić Grad vrvi od projekata velike vrijednosti. U selu Oćune gradi se vodovod vrijedan 450.000 KM. U toku je rekonstrukcija i modernizacija pet gradskih ulica, od kojih će u dvije biti izmijenjene vodovodne i kanalizacione cijevi",rekla je Divna Aničić, načelnica ove Opštine i dodala da su u posljednjih nekoliko godina asfaltirali gotovo 90 kilometara seoskih puteva i 20 kilometara gradskih ulica.

Ona je istakla da će i Vatrogasni dom dobiti novo ruho, a u toku je i obnova fiskulturne sale Srednjoškolskog centra.

"U salu nije uložena ni marka od kada je škola sagrađena. Iako su škole u nadležnosti Ministarstva prosvjete i kulture RS, odlučili smo da opština izdvoji novac za obnovu da bi đaci bili bezbjedni", rekla je Aničić i dodala da će opština i UNDP finansirati projekat energetske efikasnosti u Srednjoškolskim centru.

Kazala je da je završen i tender za rekonstrukciju dijela opštinske zgrade, kojim će biti zamijenjen krov, obnovljene kancelarije, te nabavljena nova peć za centralno grijanje. Danas je potpisan i ugovor firmom "Grijanjeinvest"o rekonstrukciji kotlovnice u zgradi opštine.

Projektom je predviđeno povećanje energetske efikasnosti kotlovnice u zgradi Opštine postavljanjem kotla za pelet. Ukupna investicija je oko 90.000 KM, a sredstva je obezbijedila Opština Mrkonjić Grad iz budžeta. Rok za izvođenje radova je 45 dana.

"Opština se grije na mazut, ali uskoro prelazimo na pelet, zbog uštede. Slično smo uradili u Domu zdravlja i pokazalo se kao veoma korisno, budući da se uloženi novac vratio kroz dvije godine", kazala je Aničić.

S ciljem razvoja poljoprivrede i sela, opština je nabavila hladnjaču za skladištenje voća i povrća, a radi se i na oživljavanju zadruge, koja je zatvorena već nekoliko godina.

"Budžetom smo planirali novac za prvu godinu rada zadruge, u kojoj ćemo zaposliti tri poljoprivredna inženjera. Naša opština ima kapacitete za razvoj sela i na tome predano radimo. Nabavićemo i sušaru, budući da je naš kraj bogat ljekovitim biljem, voćem, gljivama", istakla je Aničić.

Precizirala je da opština pomaže poljoprivrednicima i privrednicima putem Agencije za privredni razvoj, uz pomoć bespovratnih sredstava i povoljnih kreditnih linija.

"Pored kredita i podsticaja redovno dodjeljujemo plastenike, sadnice voća, kante za mlijeko", rekla je ona i dodala da su ispoštovali gotovo sve zahtjeve za pomoć građanima.

Poslovna zona Podbrdo uskoro bi mogla dobiti radnike.

"Godinama radimo na formiranju poslovne zone i konačno smo završili infrastrukturu. Prodali smo sedam parcela, od kojih su šest kupili investitori iz Mrkonjić Grada. Očekujemo da zona uskoro zaživi", rekla je Aničić i dodala da prednost daju domaćim investitorima, smatrajući da je bolje da novac ostaje u njihovom gradu.

Istakla je da su prostori svih prijeratnih fabrika i dalje u proizvodnji, na šta je posebno ponosna.

"Sadašnji vlasnici ne zapošljavaju ni približan broj radnika kao prije rata, ali važno je da se radi i da fabrike nisu zapuštene. Zajedničkim snagama ćemo zasigurno zaposliti još ljudi", navela je Aničić i naglasila da je fabrika "R-S silikon", koja je lani otvorena u Mrkonjić Gradu, jedna od najvećih investicija u RS, te da zapošljava 130 radnika i opslužuje veliki broj domaćih kooperanata.

Podaci o broju zaposlenih po godinama

Zaposleni            

2015.     2014.

3.694     3.580

Nezaposleni      

2015.     2014.

2.990     3.076

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti