Opština Sokolac kupuje preduzeće "Vrelo Bioštica"

05.10.2019. 08:27 / Izvor: SRNA
Opština Sokolac kupuje preduzeće 'Vrelo Bioštica'

Prema usvojenoj odluci, opština Sokolac je spremna da preduzeću "Vrelo Bioštica" uplati 1.500.000 KM u tri rate.

Skupština opštine Sokolac jednoglasno je odlučila da ova opština za 1.500.000 KM kupi Javno preduzeće Vodovod i kanalizacija "Vrelo Bioštica" koje je u stečaju.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je novinarima da je Skupština povjerilaca ovog preduzeća odlučila da je opština Sokolac, kao jedini partner za reorganizaciju, najbolje rješenje za kupovinu "Vrela Bioštice".

On je naglasio da je opština ranije potpisala protokol sa nadležnima u ovom preduzeću i uplatila avans, te nakon današnje odluke slijedi potpisivanje ugovora sa stečajnim upravnikom "Vrela Bioštice".

"Napravićemo ugovor i plan otplate preduzeća, tako da će Vodovod i kanalizacija biti 100 odsto u vlasništvu opštine Sokolac", naveo je Bjelica.

On je podsjetio da je stečaj u ovom javnom preduzeću uveden 2011. godine zbog neizmirenih obaveza od oko 5.000.000 KM.

Prema usvojenoj odluci, opština Sokolac je spremna da preduzeću "Vrelo Bioštica" uplati 1.500.000 KM u tri rate, prvu od 450.000 KM u idućoj godini, te drugu i treću od po 500.000 KM u 2021. i 2022. godini.

Skupštinska većina je prihvatila i odluku da opština Sokolac kupi zemljište površine 4.536 metara kvadratnih u gradskom naselju od preduzeća "N trejd" iz Istočnog Sarajeva.

Bjelica je rekao da je vrijednost ovog zemljišta 230.700 KM, prema rješenju osnovnog suda Sokolac iz 2014. godine.

On je pojasnio da je riječ o lokaciji na kojoj se nekada nalazio hotel "Romanija", ali je nakon njegovog rušenja sadašnji vlasnik, preduzeće "N trejd" odustalo od dalje gradnje i ponudilo kupovinu ovog zemljišta lokalnoj upravi.

Bjelica kaže da je većinom glasova prihvaćena ova odluka o kupovini zemljišta, te da smatra kao opravdanu uzdržanost odbornika SNSD-a i njihovu primjedbu da će biti teško obezbijediti sredstva za gradnju Gradske kuće, za koju je lokalna uprava ponudila idejno rješenje.

"Saglasili smo se da zajednički radimo na realizaciji tog projekta i traženju sredstava za izgradnju objekta", naveo je Bjelica.

Predsjednik Kluba odbornika SNSD-a Đorđe Radić rekao je da su bili uzdržani u vezi sa odlukom o kupovini zemljišta na lokaciji bivšeg gradskog hotela zbog nepoštivanja potrebne procedure.

Ovaj klub smatra da je prvo trebalo izmijeniti regulacioni plan, održati javnu raspravu o gradnji na toj lokaciji, čuti mišljenje građana i njihovih predstavnika, umjesto što su o idejnom rješenju prije sjednice lokalne skupštine upoznati iz medija.

Prema njegovim riječima, stav Kluba odbornika SNSD-a jeste da se u kupovinu ovog zemljišta trebalo ući naredne godine, jer sredstva za tu namjenu nisu ušla u budžet za ovu godinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti