Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Opština Sokolac na 44. mjestu u BiH po lokalnom indeksu otvorenosti

03.08.2020. 12:59 / Izvor: Akta.ba

Udruženje građana "Zašto ne" obavjestilo je javnost o rezultatima Lokalnog indeksa otvorenosti u Bosni i Hercegovini za 2019. godinu, koji mjeri otvorenost, transparentnost i odgovornost jedinica lokalne samouprave u prema građanima/kama.

Tokom istraživanja, ispitano je u prosjeku oko 80 indikatora. Istraživanje je provedeno putem analize zvaničnih web-stranica institucija, uklјučujući ispitivanje tipa, obima, forme i učestalosti objavlјivanja podataka na zvaničnim sajtovima, anketnog upitnika kojim su ispitane institucionalne prakse u navedena četiri principa i analize pravnih propisa kojima je regulisan aspekti otvorenosti lokalne vlasti.

Istraživanje je provedeno na svim jedinicima lokalne samouprave u BiH, njih 145, a otvorenosti se mjeri na osnovu četiri principa: transparentnost, pristupačnost, integritet i učinkovitost.

Prema navedenom istraživanju opština Sokolac zauzela je odlično 44. mjesto sa procentom 38.78%, što je svrstava u najbolјe rangiranu opštinu od šest gradskih opština Istočnog Sarajeva.

"Istraživanjem se nastojalo ukazati na klјučne probleme koji su identifikovani te ponuditi smjernice za njihovo prevazilaženje. U narednom periodu nastojaćemo da otklonimo postojeće nedostatke i implementiramo date preporuke, a kako bi u narednom ciklusu istraživanja, koji počinje tokom avgusta mjeseca, ostvarili još bolјe rezultate", navode iz Opštinske uprave Sokolac.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti