Opština Sokolac učesnik Poljoprivrednog sajma u Bijeljini

31.05.2019. 10:05 / Izvor: SRNA
Opština Sokolac učesnik Poljoprivrednog sajma u Bijeljini

Općina Sokolac će u Bijeljini predstaviti romanijski kajmak, drvene eko-kuće, kozji sir, med i pčelinji proizvode, ljekobilje, turističku ponudu, te bogatom kulturnom baštinom.

Opština Sokolac će se na 18. Poljoprivrednom sajmu u Bijeljini predstaviti romanijskim kajmakom, drvenim eko-kućama, kozjim sirom, medom i pčelinjim proizvodima, ljekobiljem, turističkom ponudom, te bogatom kulturnom baštinom, rekao je Srni načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica.

Bjelica je, nakon razgovora sa predstavnicima bijeljinske firme "Grad", rekao da je romanijski skorup-kajmak, autohtoni proizvod ovog kraja koji je u martu dobio sertifikat Međunarodne organizacije za zaštitu intelektualnog vlasništva /WIPO/, kojim se priznaje pravo zaštite u 29 zemalja svijeta, što uključuje i devet zemalja EU.

On je istakao da se u sokolačkoj firmi "Hamdo grup" proizvode potpuno opremljene dvospratne eko-drvene kuće za tržište Turske, te da bi se i one mogle naći u jednoj od sajamskih hala na ovoj privrednoj manifestaciji.

Načelnik opštine Sokolac naglasio je da su kapaciteti proizvodnje peleta u ovoj lokalnoj zajednici oko 40.000 tona i da ovaj proizvod zaslužuje da bude prezentovan na svim sajmovima.

Direktor "Grada" Slaviša Cacanovića istakao je da je posjeta Sokocu jedna u nizu posjeta opštinama u širem okruženju, kako bi kvalitetnije prezentovali ovaj sajam, prikupili inicijative lokalnih zajednica u BiH, Republici Srpskoj, Srbiji i Hrvatskoj koje će dobro doći u pripremama za ovaj sajam.

On je naveo da Sajam poljoprivrede ima sve neophodne sadržaje - izložbu stoke, poljoprivredne mehanizacije, štandove u halama za izlaganje eksponata, koje, prema procjeni firme "Grad", posjeti oko 10.000 lica.

Cacanović je istakao da će ove godine partner organizatoru Sajma poljoprivrede u Bijeljini biti Privredna komora Vojvodine i da očekuje oko 150 izlagača.

Osamnaesti sajam poljoprivrede u Bijeljini biće održan od 20. do 22. septembra, a organizator ove manifestacije je "Grad", pokrovitelji Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republuke Srpske, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara i Grad Bijeljina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti