Optima grupa: Nisu planirana nova otpuštanja u brodskoj Rafineriji

27.09.2019. 10:34 / Izvor: Akta.ba
Optima grupa: Nisu planirana nova otpuštanja u brodskoj Rafineriji

Optimizacija broja zaposlenih i troškova poslovanja ni na koji način nije vezana za obustavu rada u Rafineriji nafte Bosanski Brod, tvrde iz "Optima grupe".

Optimizacija broja zaposlenih i troškova poslovanja ni na koji način nije vezana za obustavu rada u Rafineriji nafte Bosanski Brod, tvrde iz "Optima grupe".

Navode da je to dio programa vezanog za povećanje efikasnosti rada, koji takođe obuhvata i aktivnosti na gasifikaciji Rafinerije nafte (usmjerene na smanjenje gubitaka na naftnim derivatima zbog sopstvene potrošnje), te projekat proizvodnje solarne energije (usmjeren na smanjenje količine električne energije koja se kupuje na tržištu, a koju već duži period prati kontinuirani rast cijena).

"Optimizacija radnih resursa, koja je vezana za tehnološke viškove u Rafineriji nafte, slijedi iste principe kao i u slučaju drugih rafinerija nafte u Evropi (jedinični troškovi proizvodnje po toni krajnjeg proizvoda – naftnih derivata)", navodi se u saopćenju.

Dodatna otpuštanja, kako dodaju, nisu planirana do kraja ove godine.

"Dalje smanjenje moguće je u slučaju realizacije tehničkih mjera, izmjene režima opsluživanja opreme, te organizacione strukture preduzeća. Sve to će se, naravno, odvijati uz poštovanje svih normi i propisa vezanih za rad i održavanje proizvodnih objekata ove vrste", dodaje se u saopćenju uprave za marketing "Optima grupe" d.o.o.

Entitetski premijer Radovan Višković također je rekao da ima informaciju od najodgovornijih ljudi iz rafinerija u Bosanskom Brodu i Modriči, kao i Nestro petrola da neće gasiti proizvodnju, niti odlaziti s ovih prostora.

Poslanik Srpske demokratske stranke Zoran Vidić nedavno je ukazao da je rukovodstvo Rafinerije u Bosanskom Brodu donijelo odluku o otkazu za 65 radnika, te da je posebno zabrinjavajuće što se ukidaju radna mjesta neophodna za redovno funkcionisanje preduzeća.

Dodao je da se sada postavlja logično pitanje da li to znači da Rafinerija nafte više neće nastaviti sa radom.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti