Optužnica za poreznu utaju protiv Jelenka Vasića i "Zvornikputeva"

12.09.2017. 09:53 / Izvor: Akta.ba
Optužnica za poreznu utaju protiv Jelenka Vasića i 'Zvornikputeva'

"Zvornikputevi" se tereti da je kao pravni subjekt raspolagala protivpravno ostvarenom imovinskom koristi, koju je ostvario optuženi Jelenko Vasić. 

Tužilac u Posebnom odjelu za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Jelenka Vasića, rođenog 1973. godine u Zvorniku, državljanina BiH, i pravnog subjekta "Zvornikputevi“ a.d.  Zvornik,  čiji je direktor Jelenko Vasić.

Optuženi se terete da su od maja 2013. do decembra 2015. godine, u svojstvu direktora i odgovorne osobe u pravnom subjektu ,,Zvornikputevi“ a.d. Zvornik, počinili utaju PDV-a u ukupnom iznosu od 208.296,00 KM, za koji su oštetili budžet BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Prema navodima optužnice, optuženi Vasić se tereti da nije u cijelosti prikazao i prijavio Upravi za indirektno oporezivanje BiH ostvareni promet putem podnesenih prijava samooporezivanja u knjigovodstvenoj evidenciji po osnovu izvršenog prometa dobara i usluga na domaćem tržištu, na koji način je nezakonito umanjio obaveze po osnovu izvršenog prometa u pomenutom iznosu.

Firma “Zvornikputevi“ a.d. Zvornik se tereti da je kao pravni subjekt raspolagala protivpravno ostvarenom imovinskom koristi,  koju je ostvario optuženi Jelenko Vasić. 

Optuženi se terete da su počinili,  Jelenko Vasić produženo krivično djelo  porezne utaje ili prevare iz člana 210.  stav 4. u vezi sa stavom 1. i članom 54. KZ-a BiH, a pravni subjekt "Zvornikputev" a.d. Zvornik, produženo krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210.  stav 4. u vezi sa stavom 1. i članovima 54. i 124. tog zakona.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti