Organska proizvodnja u BiH: Certifikat BeHaBIOCerta za tržište EU

08.04.2014. 08:56 / Izvor: eKapija.ba
Organska proizvodnja u BiH: Certifikat BeHaBIOCerta za tržište EU

BeHaBIOCert je zadruga za organsku kontrolu i certifikaciju osnovana 2010. godine sa sjedištem u Sarajevu i kontrolnim osobljem širom Federacije BiH, čija je osnovna misija jačanje sektora organske proizvodnje u BiH.

U zemljama Evropske unije velika prednost se daje organskoj hrani. U pojedinim zemljama od 10 do 15 posto ukupno zasađene površine ide na organsku proizvodnju. U Bosni i Hercegovini uglavnom razvoj organske proizvodnje zavisi od entuzijazma pojedinca, više nego od nekog strateškog planiranja države.

Primjer tome je i BeHaBIOCert, zadruga za organsku kontrolu i certifikaciju osnovana 2010. godine sa sjedištem u Sarajevu i kontrolnim osobljem širom Federacije BiH, čija je osnovna misija jačanje sektora organske proizvodnje u BiH, kako svijesti proizvođača tako i potrošača o tome šta je organski proizvod.

U tri godine postojanja njihov je certifikat steklo oko 250 klijenata, od čega 70 klijenata ima certifikat o organskom statusu. Orijentirani su isključivo na domaće klijente. Većina njih su individualni proizvođači, a neki od njih su OP Herceg, Heljda Eko,Eco Line, Bašta Visoko, Pčelica Maja, Tim Med, BiM Kurtović, Organsko pčelarstvo Mahmutović, Arhaz, Obrt Birat, Jasal, Mobis pharm, Pinus Blidinje....

BeHaBioCert organski/eko znak se koristi za organske/ekološke proizvode koji su proizvedeni u skladu s propisima i pravilima za organsku/ekološku proizvodnju, koji su pod stručnom kontrolom zadruge BeHaBioCert i za koje je izdan važeći BeHaBioCert certifikat da su proizvedeni u skladu s propisanim osnovnim zahtjevima za organsku/ ekološku proizvodnju.

U skladu sa Sporazumom o poslovnoj suradnji sa AgriBioCertom, zadrugom za obavljanje stručnog nadzora i ugovornu kontrolu robe, Omišalj, Hrvatska, koja je ovlaštena pravna osoba za provedbu postupka certifikacije usklađenosti proizvoda, procesa i usluga u organskoj proizvodnji, te akreditirana kod Hrvatske akreditacijske agencije, BeHaBIOCert omogućava certifikaciju organski proizvedene hrane i drugih proizvoda. Upravo preko AgriBIOCerta u ponudi imaju i EU certifikat koji je jednak certifikatima članica EU.

Članica IFOAM-a

Dakle, riječ je o prvoj certifikacijskoj kući koja je postala članica Međunarodne federacije pokreta ekološke poljoprivrede (IFOAM) iz BiH.

Inače, IFOAM standardi su prepoznati kao internacionalni i oni su osnovni standardi za organsku proizvodnju i preradu (uzgoj, proizvodnja, prerada i skladištenje). Ovi standardi se revidiraju svake dvije godine i okvir su ili osnova za sva svjetska tijela za certifikaciju koja na osnovu njih razvijaju svoje standarde.

"Kako u BiH još uvijek nemamo usvojen zakon o organskoj proizvodnji, usvojili smo iskustva Evropske unije, a posebno susjedne Hrvatske, i primjenjujemo ih u svom radu. To je i razlog za poslovnu suradnju sa AgriBIOCert-om koji ima godine iskustva na tom polju. U tom smislu je izrađen ABC-BHBC PRAVILNIK o  ORGANSKOJ PROIZVODNJI I OZNAČAVANJU ORGANSKIH PROIZVODA, koji je ekvivalentan Uredbi Vijeća (EZ-a) br. 834/2007 od 28. juna 2007. godine i koji, zajedno sa drugim EU normama, određuje standard našeg rada. Pratimo najnovije propise EU i Hrvatske i konstantno usklađujemo svoj rad prema njima, do momenta kada bude postojalo relevantno bh. zakonodavstvo na ovom polju", kaže na početku razgovora za portal eKapija.ba direktorica BeHaBIOCerta Sanja Dazdarević.

Pojašnjavajući proces certifikacije koji je zapravo proces provjere da li su zadovoljeni i utvrđeni standardi, Dazdarević kaže da kod njih proces počinje tako da certifikacijsko tijelo BeHaBIOCert upućuje inspektora, koji posjeduje određenu stručnu spremu i certifikate i akreditacije, da izvrši inspekciju kod osobe koja je podnijela zahtjev.

"Inspekcija je proces kojim se procjenjuje da li je proizvod, proces ili usluga usaglašen sa propisanim standardima. Procjena se vrši putem opažanja i rasuđivanja, odgovarajućim mjerenjima, testiranjem tla, uzoraka, foto dokumentacijom itd. Inspekcija obuhvata proizvodnju, preradu, skladištenje i transport, transakcije između učesnika u proizvodnji, te etiketiranje proizvoda i certifikate", dodaje ona.

Glavni elementi inspekcije su verifikacija i ocijenjivanje. Nalazi se daju u izvještaju i proslijeđuju tehničkom voditelju certifikacije, koji na osnovu inspekcijskog izvještaja izdaje certifikat o zadovoljavanju određenih standarda te o tome da li će status biti prelazni  (konverzija) ili organski. Jedna osoba može imati više certifikata što znači da je provjeren i da zadovoljava više standarda.

Dakle, ako ste potrošač nije dovoljno da samo vjerujete da je proizvod organski. Želite li da vam to neko stručan potvrdi na osnovu  objektivnih pokazatelja i standarda, onda nastupa certifikacija. Također, Bosna i Hercegovina, kao buduća članica EU mora pratiti najnovije trendove u uzgoju, preradi, obradi i pakovanju ne samo hrane nego i ostalih ekoloških proizvoda.

"Ako se bavite proizvodnjom, preradom i prometom (trgovina, uvoz, izvoz) organskih proizvoda, želite da vaše znanje, rad, trud i praćenje organskih normi budu potvrđeni i zvanično, te da se vaš proizvod bolje prodaje i po većoj cijeni, BeHaBIOCert može ponuditi međunarodno prihvaćeni stručni nadzor i certifikaciju proizvoda prema različitim standardima ekološke proizvodnje te time omogućiti nesmetani pristup tržištu BiH, susjednih zemalja kao i vodećim svjetskim tržištima", naglašava Dazdarević.

Po njenim riječima, sticanje certifikata o organskom statusu znači proces koji traje 3 do 5 godina. Da bi neko dobio takav certifikat mora poštovati stroga pravila. A samo izdavanje certifikata je postupak koji se odvija u više faza i na više instanci. Dakle, iza svakog certifikata stoji nekoliko stručnih osoba i mnogobrojna dokumentacija. U isto vrijeme, certifikat se ne stiče lako, ali se može i izgubiti.

"Jednom kada BiH uđe u EU svi organski proizvođači će se morati certificirati. Oni koji to sada čine će samo biti 3 do 5 godina ispred drugih proizvođača, po povoljnijim uslovima. Mislim da je to dobra investicija u budućnost", ističe naša sagovornica.

Certifikat za EU

Osim toga, proizvođači organske hrane iz Bosne i Hercegovine koji posjeduju certifikat ove kuće mogu direktno izvoziti u Evropsku uniju, ali i dalje, a od ove godine BeHaBIOCert ima u ponudi i EU certifikat s kojim će izvoz biti jednostavniji.

Dazdarević navodi da se mali proizvođači na istom području ili poljoprivredne zadruge zbog cijene certifikacije i neizgrađenih sistema unutrašnje kontrole mogu ujediniti i odlučiti za grupnu certifikaciju i u tom slučaju certifikat glasi na grupu, a ne individualnog proizvođača, i obuhvata sve proizvode grupe.

Pričajući od dosadašnjem uspjehu i projektima koji su tome doprinijeli, ona kaže da je samo postojanje BeHaBIOCert'a i konstantno jačanje i rast razlog za ponos. Od realiziranih projekata posebno ističe projekat rađen zajedno sa organizacijom HELP prošle godine u okviru kojeg je 39 klijenata dobilo certifikate, a preko 60 pohađalo radionice i steklo prva znanja o organskoj proizvodnji.

Ipak, kao i svako preduzeće, brojni su problemi s kojima se susreću u poslovanju. Posebno ističe nedostatak legislative i finansijske podrške sektoru poljoprivrede, odnosno organske proizvodnje, čime su, kako kaže, i impresivniji rezultati njihovih proizvođača, u poređenju sa situacijom u drugim zemljama.

Govoreći o planiranim projektima, kaže da se raduju novoj sezoni koja je pred njima.

"Uvodimo novi EU certifikat, nove propise i procedure, a planiramo i neke nove projekte. Uz dalje jačanje BeHaBIOCerta, planiramo daljna usavršavanja, što znači mnogo posla. Ali sve je to nešto što će se morati dogoditi jednog dana kad BiH postane dio EU. Mi samo idemo malo ranije", zaključuje Dazdarević.

S.Bijedić

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti