Original Dejtonskog sporazuma pronađen kod bivšeg vozača Dragana Kalinića

01.11.2017. 09:26 / Izvor: Agencije
Original Dejtonskog sporazuma pronađen kod bivšeg vozača Dragana Kalinića

Kuntoš originalni tekst Dejtonskog mirovnog sporazuma, na engleskom jeziku, pokušao da proda za 100.000 KM

Željko Kuntoš, nekadašnji član obezbjeđenja Dragana Kalinića, uhapšen je na Palama, nakon što je policija u njegovim stambenim prostorijama pronašla originalnu verziju Dejtonskog mirovnog sporazuma na engleskom jeziku, javila je BN televizija pozivajući se na nezvanične izvore.

Kuntoš je bio vozač bivšeg predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Dragana Kalinića.

Osumnjičeni je uhapšen zbog postojanja mogućnosti trgovine utjecajem i zloupotrebe, rekao je ranije načelnik Uprave MUPRS-a za organizovani i teški kriminalitet Darko Ilić za RTRS.

Podsjećamo, priča oko čuvanja originalnih primjeraka Dejtonskog sporazuma ponovo je aktuelizirana nakon što je ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić tokom ljeta kazao da Srbije ne zna gdje se njen primjerak nalazi. 

Za sada nije poznato kako je Kuntoš došao u posjed originala Dejtonskog sporazuma.Fena nezvanično saznaje da su policijske službe ušle u trag ovom dokumentu jer je Željko Kuntoš originalni tekst Dejtonskog mirovnog sporazuma, na engleskom jeziku, pokušao da proda za 100.000 KM.

Kuntoša su jučer uhapsili policijski službenici Uprave Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) za organizovani i teški kriminalitet, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična djela trgovina uticajem i falsifikovanje ili uništavanje službene isprave.

Sumnjiči se da je, nakon što je došao u posjed originalnog teksta Dejtonskog mirovnog sporazuma, napisanog na engleskom jeziku, tokom 2017. godine, isti nudio na prodaju s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi.

Iz entitetske policije je potvrđeno da je ova osoba, čije su naveli inicijale, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu sprovedena u Posebno odjeljenje Republičkog tužilaštva za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminaliteta Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske u Banjoj Luci.

Predsjedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je 2008. da je izgubljen originalni dokument Dejtonskog sporazuma iz arhive Predsjedništva BiH.

Dejtonskim sporazumom okončan je troipogodišnji rat u BiH, a dogovoren je u vojnoj bazi Rajt Peterson u blizini Dajtona u američkoj državi Ohajo 21. novembra, a zvanično potpisan u Parizu 14. decembra 1995. godine.

Potpisnici Dejtonskog sporazuma bili su tadašnji predsjednici BiH, Srbije i Hrvatske,  Alija Izetbegović, Slobodan Milošević i  Franjo Tuđman.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti