Orijentirati se ka velikim infrastrukturnim projektima

16.04.2013. 16:01 / Izvor: Fena
Orijentirati se ka velikim infrastrukturnim projektima

Veliki infrastrukturni projekti trebaju da nam budu orijentacija i put kojim želimo da idemo, izjavila je zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Ermina Salkičević-Dizdarević.

Veliki infrastrukturni projekti trebaju da nam budu orijentacija i put kojim želimo da idemo, izjavila je zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Ermina Salkičević-Dizdarević. Ona je danas u Sarajevu učestvovala na konferenciji pod nazivom "Strategija razvoja BiH i iskustva regiona", organiziranoj u okviru serije konferencija o ekonomskim i pravnim pitanjima u kontekstu EU integracije BiH. Na konferenciji je prezentirano da BiH generalno u odnosu na zemlje regiona ima jako nizak vanjski dug.

Salkičević -Dizdarević je u izjavi novinarima istakla da to treba posmatrati i iz drugog aspekta, odnosno uzeti u obzir da li su ta sredstva iz javnog zaduženja otišla na infrastrukturne projekete ili su potrošena na finansiranje javne potrošenje u smislu finansiranja usposlenih u javnim institucijama. "Smatram da bi trebali da radimo ozbiljan projekt i da pratimo sva dešavanja koja su aktuelna naprimjer za koridor 5-C ili velike projekte koji se vežu za elektroenergetski sektor kada je u pitanju npr. izgradnja Bloka 7 u TE Tuzla", izjavila je Salkičević -Dizdarević novinarima.

Direkcija za ekonomsko planiranje BiH na konferenciji je prezentirala određene makroekonomske pokazatelje i projekcije za naredni period. "U prva  dva mjeseca ove godine bilježe se pozitivni trendovi i zato smo projecirali da bi se 2013. trebala završiti s oko 0,9 posto realnog rasta bruto domaćeg proizvoda", izjavila je direktorica Direkcije za ekonomsko planiranje BiH Ljerka Marić.

 O iskustvima Crne Gore na konferenciji je govorio predsjednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore Aleksandar Damjanović. Kazao je da su problemi s kojima se suočavaju zemlje u regionu slični, te da se poduzimaju mjere kao pokušaj odgovora na produženo trajanje krize. "Ono što bi trebala biti glavna poruka ove konferencije, nije samo suočavanje s posljedicama krize, već aktivni potezi prije svega regionalne saradnje. Smatram da Crna Gora i Bosna i Hercegovina imaju ogroman prostor za unapređivanje saradnje, ne samo političke već prije svega ekonomske i to u oblasti energetike, saobraćaja i drugo", kazao je Damjanović.

Drugi dio konferencije bio je posvećen pitanjima strategije razvoja i konkurentnosti BiH. Konferencija je održana u organizaciji Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne skupštine BiH, u saradnji s predstavništvom Fondacije Konrad Adenauer i USAID-projektom jačanja parlamenata u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti