OrtoSar: Visok stepen stručne osposobljenosti u oblasti ortopedije

05.05.2014. 14:53 / Izvor: eKapija.ba
OrtoSar: Visok stepen stručne osposobljenosti u oblasti ortopedije

Obzirom da je prioritet firme OrtoSar izrada ortopedskih pomagala veoma je bitno naglasiti da je veći dio tima prošao profesionalnu edukaciju u različitim Evropskim centrima, te na taj način su stekli visok stepen stručne osposobljenosti u oblasti ortopedije i traumatologije.

Ortoze su ortopedska pomagala koja primjenjujemo u kontroli funkcije pojedinih dijelova tijela u svrhu poboljšanja funkcionalnog statusa. One služe za imobilizaciju ili stabilizaciju jednog ili više zglobova, za kontrolu smjera, brzine i opsega pokreta, za prevenciju i korekciju deformacija, te za poboljšanje funkcije ili supstituciju funkcionalne manjkavosti.

Danas su najvećim dijelom u upotrebi serijski izrađene, odnosno modulske ortoze koje se mogu lako podešavati. To omogućava njihovu brzu aplikaciju tokom ambulantne ili bolničke primjene. Savremene ortoze koje se mogu naći u asortimanu OrtoSar-a su manje težine, pričvršćuju se velkro trakom, ili su u funkciji steznika, i stoga se lakše postavljaju i skidaju, a estetski su prihvatljivije.

Ortoze se dijele na ortoze trupa, gornjih i donjih udova. Temelj pravilnog indiciranja i propisivanja ortoza je detaljna biomehanička analiza funkcionalnog statusa.

Podsjećamo, OrtoSar d.o.o. Sarajevo je firma koja se bavi proizvodnjom, trgovinom i aplikacijom ortopedskih pomagala. Osnivanje i početak djelovanja firme, usko je vezano za ratni period u BiH, i to sa grupom istaknutih entuzijasta raznih oblasti medicinske struke, OrtoSar je krenuo u projekat humanitarnog zbrinjavanja invalidnih osoba. Obzirom da je prioritet firme izrada ortopedskih pomagala veoma je bitno naglasiti da je veći dio tima prošao profesionalnu edukaciju u različitim Evropskim centrima, te na taj način su stekli visok stepen stručne osposobljenosti u oblasti ortopedije i traumatologije.

Pregled i Dijagnostika

Preventivni pogram (Jedan dan u sedmici sa ortopedom) OrtoSar organizuje srijedom ili četvrtkom od 15:00 do zadnjeg zakazanog termina, za ambulantu možete najaviti od ponedeljka do petka u periodu od 8:30 do 16:30 sati. Nakon dolaska u firmu OrtoSar d.o.o. Sarajevo primit će vas osoblje koje je zaduženo za pacijente.

Prema prethodnom dogovoru, za preglede kod doktora (srijedom ili četvrtkom) morate imati zakazan termin. Za sve vrijeme bivanja OrtoSar osigurava vam nadzor doktora i osoblja – ortopedski tehničar.

Nakon obavljenih konsultacija i pregleda slijedi doktorov prijedlog ortopedsko pomagala za pacijenta. Po nalogu ljekara ortopedski tehničar pristupa apliciranju ortoze ukoliko je gotov proizvod ili izradi ortoze kao poluproizvoda. Nakon adekvatne preporuke ortopedskog pomagala, dobit ćete i stručan savijet kako koristiti pomagala.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti