Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Oružane snage BiH prodaju krševe, kasni nabavka novih vozila

02.02.2021. 09:11 / Izvor: Nezavisne novine

 Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine raspisalo je javni poziv za prodaju 110 polovnih vozila vrijednosti oko 340.000 KM, dok je Vijeće  ministara BiH istovremeno prolongirao realizaciju odluke teške 21,2 miliona KM za unapređenje motornih vozila u Oružanim snagama BiH na 2022. godinu.

Kada je riječ o polovnim vozilima, javni poziv je Ministarstvo odbrane BiH raspisalo 28. januara i u njemu se navodi da će se u razmatranje uzeti ponude koje budu dospjele na protokol u roku od 30 dana od dana objave poziva, s tim što se vozila na nekoliko lokacija mogu pogledati od 8. do 19. februara.

Najstarije vozilo koje se prodaje je kamion TAM iz 1968. godine, procijenjen na 2.992 KM. Među vozilima koja se prodaju su i golfovi, čija se cijena kreće od 526 KM pa do malo manje od 1.000 KM, a tu su i terenska vozila, čija je procijenjena vrijednost od 3.000 do 10.000 KM. Među vozilima koja prodaju mogu se naći i autobusi, dizalice, prikolice i poluprikolice, ali ono što je zajedničko za sve jeste da su u jako lošem stanju.

Stara vozila biće prodavana po principu licitacije, s tim što će pravo učešća na licitaciji imati fizička i pravna lica koja izvrše uplatu kaucije u iznosu od 10 odsto vrijednosti početne cijene za pojedinačno vozilo za koje dostavlja ponudu.

Istovremeno, dok je Ministarstvo odbrane BiH radilo na prodaji starih vozila, Vijeće ministara BiH odlukom koju je donio krajem prošle godine ponovo je prolongirao rok za realizaciju odluke o višegodišnjem projektu unapređenja motornih vozila Oružanih snaga BiH. Ovom odlukom, koja je prvobitno bila donesena 2016. godine, odobreno je 21,2 miliona KM, a rok za realizaciju bio je dvije godine, odnosno zaključno sa 2018. godinom, međutim kasnije Savjet ministara BiH nekoliko puta je mijenjao ovu odluku, posljednji put na kraju prošle godine, a u njoj je navedeno, između ostalog, da će sredstva od 5,8 miliona KM biti osigurana od 2021. do 2022. godine.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti