Osam miliona KM kredita za vodosnabdijevanje i odvod otpadnih voda u Jajcu

07.05.2014. 09:56 / Izvor: SRNA
Osam miliona KM kredita za vodosnabdijevanje i odvod otpadnih voda u Jajcu

Ovim će projektom biti riješeno vodosnabdijevanje i odvod otpadnih voda nu naseljima na desnoj obali Vrbasa, te u potpunosti riješen problem neleganih priključaka.

Predstavnici federalnog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i lokalne zajednice Jajca potpisali su ugovor o kreditu vrijednom osam miliona KM, čime bi trebalo da bude okončana realizacija projekta vodosnabdijevanja i odvoda otpadnih voda /Vatson/ na ovom području.

Ugovor su u Sarajevu potpisali vođa jedinice za upravljanje programa "Vatson" pri federalnom Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Sanja Terzić i načelnik Općine Jajce Edin Hozan.

Hozan je istakao da će ovim projektom biti riješeno vodosnabdijevanje i odvod otpadnih voda, pogotovo u naseljima na desnoj obali Vrbasa, te u potpunosti riješen problem neleganih priključaka.

"Sa ovim idemo u još jednom pravcu a to je rekonstrukcija gradskog vodovoda koja je poprilično stara i dotrajala zbog čega imamo velike gubitke“, istakao je Hozan.

Zbog slabo razvijenog vodosnabdijevanja i infrastrukture odvoda otpadnih voda FBiH trpi štetne uticaje na stanje u javnom zdravstvu i okolinu.

Trenutno 60 odsto stanovništva u Federaciji ima pristup sistemu javnog vodosnabdijevanja, 33 odsto koristi javni sistem odvoda otpadnih voda a nepunih dva odsto stanovništva priključeno je na uređaje za prečišćavanje otpadne vode.

Projekt "Vatson"  pokrenut je da bi se odgovorilo na zahtjeve opština iz FBiH za poboljšanje vodosnabdijevanja i stanja u javnom zdravstvu, kao i na zahtjeve za smanjenje zagađenja voda, što bi se postiglo prikupljanjem i prečišćavanjem otpadnih voda koje se trenutno bez bilo kakvog tretmana puštaju direktno u okolinu.

Generalni ciljevi kreditnog aranžmana u okviru projekta usmjereni su na poboljšanje postojećih životnih uslova stanovništva, stvaranje adekvatnih higijenskih uslova u oblasti vodosnabdijevanja i odvoda otpadnih voda, te uvođenje mjera za zaštitu okoline.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti