OSCE Forum: Dobre prakse iz Kantona Sarajevo prezentovane u Pragu

17.09.2019. 10:15 / Izvor: Akta.ba
OSCE Forum: Dobre prakse iz Kantona Sarajevo prezentovane u Pragu

Ministrica Brčić je bila učesnica na panelu pod nazivom "Dobro i transparentno upravljanje u razvoju digitalne ekonomije i društva".

Na poziv misije Organizacije za evropsku sigurnost i suradnju (OSCE), sekreterijat u Beču ministrica pravde i uprave u Vladi Kantona Sarajevo Lejla Brčić učestvovala je na "Forumu za promicanje ekonomskog napretka i sigurnosti kroz energetsku suradnju, nove tehnologije, dobro upravljanje i povezanost u digitalnom dobu", koji se prošle sedmice dešavao u Pragu.

Ministrica Brčić je bila učesnica na panelu pod nazivom "Dobro i transparentno upravljanje u razvoju digitalne ekonomije i društva", gdje je učenicima prezentovala dobre prakse Kantona Sarajevo kroz uspostavu registra imovinskih kartona, registra zaposlenih, registra imenovanih lica, bazu javnih podataka, kao i druge procese koji su nivo transparentnosti javne uprave u Kantonu podigli na značajno viši nivo.

"Cjelovit registar nositelja javnih funkcija i državnih službenika, kojeg je uspostavila Vlada KS je ključni alat u prevenciji korupcije. ICT daje mogućnost pametnijem,bržem i transparentnijem radu javnih institucija ali samo ako su informacije dostupne javnosti", kazala je ministrica Brčić.

Predstavnik Sjedinjenih Američkih Država pohvalio je Vladu KS i rekao da je inspiracija za ostale, jer je primjer da i u složenoj društveno – političkoj strukturi u BiH uz postojanje dobre političke volje i jasnije opredijeljenosti, čak i samo jedan nivo vlasti može napraviti promjene.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti