OSCE održao radionicu o medijskoj pismenosti za sarajevske studente

18.12.2017. 13:04 / Izvor: Akta.ba

Obuku je vodila Vanja Ibrahimbegović Tihak, jedna od vodećih stručnjakinja na polju edukacije o medijskoj pismenosti u BiH.

Dvodnevna obuka o medijskoj pismenosti za preko 20 studenata i studentica Univerziteta u Sarajevu, u organizaciji Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH), završena je danas u Sarajevu.

Ova radionica pomogla je studentima i studenticama da razviju kritičko razmišljanje, da bolje razumiju na koji način mediji oblikuju našu kulturu i društvo, te da prepoznaju pristrasnost, spinovanje, dezinformacije, netačne vijesti i laži.

Glasnogovornica Misije OSCE-a u BiH, Željka Šulc, izjavila je da medijska pismenost postaje neophodna u svijetu pretrpanom informacijama. "Moramo raditi na razvijanju sposobnosti svih građana i građanki, a posebno mladih ljudi, da kritički razmišljaju o sadržajima medijskih izvještavanja i uopšteno o vjerodostojnosti informacija kojima smo izloženi“.

Direktor Instituta za društvena istraživanja pri Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, profesor Emir Vajzović, izjavio je da je cjeloživotno učenje pohađanjem praktičnih radionica od ogromnog značaja za digitalnu i informacijsku pismenost, kao i za razumijevanje medija i njihovog utjecaja na društvo u digitalnom dobu.

Da bi građanke i građani mogli aktivno učestvovati u demokratskim procesima, medijska i informacijska pismenost je od ključnog značaja, kazao je Adnan Muftić, student treće godine Filozofskog fakulteta. "Ovakve radionice će osigurati da mladi ljudi nauče ne samo da adekvatno koriste, pretražuju i razumiju informacije, nego da ih mogu i kritički razmotriti“.

Obuku je vodila Vanja Ibrahimbegović Tihak, jedna od vodećih stručnjakinja na polju edukacije o medijskoj pismenosti u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti