Osiguranje u saobraćaju: Nacrt zakona usklađen sa propisima RS-a

29.09.2015. 07:55 / Izvor: SRNA
Osiguranje u saobraćaju: Nacrt zakona usklađen sa propisima RS-a

Prema zaključku Upravnog odbora Agencije za osiguranje u BiH, izvršena je djelimična transpozicija standarda iz direktiva EU, a dalja harmonizacija i usklađivanje zakonodavstva vršiće se prema smjernicama koje će Upravni odbor tek donijeti.

Ministarstvo finansija Republike Srpske saopštilo je da je, kao obrađivač, sprovelo sve neophodne aktivnosti utvrđivanja teksta nacrta i prijedloga zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju u skladu sa propisima Republike Srpske.

"Osim sprovođenja javne rasprave po predmetnom zakonu, a u skladu sa zaključkom Narodne skupštine Republike Srpske, ovo ministarstvo je pribavilo i primjedbe Agencije za osiguranje u BiH na zakon, te o njihovoj prihvatljivosti informisalo Upravni odbor ove agencije", navodi se u reagovanju na izjavu šefa Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske Muje Hadžiomerovića o podnošenju krivične prijave protiv ministra finansija Srpske Zorana Tegeltije.

Upravni odbor je, kako se navodi u saopštenju, zaključkom sa 10. sjednice održane juče potvrdio napredak u uređenju oblasti obaveznih osiguranja u saobraćaju u Republici Srpskoj.

"Upravo unapređenje komunikacije između ovog ministarstva i Agencije za osiguranje u BiH rezultiralo je prihvatanjem većeg broja primjedbi koje je dala Agencija, dok su na ostale primjedbe data odgovarajuća obrazloženja", navodi se u saopštenju.

Prema zaključku Upravnog odbora Agencije za osiguranje u BiH, izvršena je djelimična transpozicija standarda iz direktiva Evropske unije, a dalja harmonizacija i usklađivanje zakonodavstva u ovom segmentu vršiće se prema smjernicama koje će Upravni odbor tek donijeti.

Poštujući ustavno-pravni poredak BiH, kao i njenih entiteta ističemo da politička volja o stepenu i dinamici usaglašavanja našeg pravnog sistema sa pravnim okvirom i tekovinama Evropske unije u oblasti osiguranja ne zavisi od procjene Agencije za osiguranje u BiH, već je odraz ekonomskih uslova i spremnosti domaćeg tržišta osiguranja, a koje ocjenjuju organi ovlašćeni za nadzor sektora osiguranja, nadležna ministarstva za poslove osiguranja i zakonodavna vlast u čijoj je nadležnosti uređenje oblasti osiguranja, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstra finansija smatraju da izjave Hadžiomerovića predstavljaju vrstu pritiska sa ciljem da se zaustave aktivnosti Vlade Republike Srpske na usklađivanju zakonodavstva Republike Srpske sa dobrim evropskim praksama.

"Procedura zaštite vitalnog nacionalnog interesa definisana je pozitivnim propisima i pozivamo gospodina Hadžiomerovića da ispoštuje, a ne da prijeti onima koji rade u interesu svih građana", navodi se u saopštenju.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske podnijeće krivične prijave protiv ministra finansija Srpske Zorana Tegeltije i direktora Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo Steve Ivančevića zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda BiH prilikom izrade Zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju, najavio je šef Kluba Mujo Hadžiomerović.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti