Osigurati sredstva za razvojne projekte namjenske industrije

02.10.2015. 09:13 / Izvor: Akta.ba
Osigurati sredstva za razvojne projekte namjenske industrije

Privredna društva iz namjenske industrije vrlo rijetko mogu dobiti kredite kod komercijalnih banaka, te je Vlada zaključila da će sagledati mogućnost iznalaženja sredstava za razvojne projekte iz oblasti namjenske industrije i podrške izvoznim poslovima.

Vlada FBiH usvojila je jučer Izvještaj Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o poslovanju privrednih društava namjenske industrije u FBiH za prošlu godinu, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću FBiH. 

Nakon sveobuhvatne analize, konstatovano je da ova privredna društva vrlo rijetko mogu dobiti kredite kod komercijalnih banaka, te je zaključeno da će Vlada FBiH sagledati mogućnost iznalaženja sredstava za razvojne projekte iz oblasti namjenske industrije i podrške izvoznim poslovima.

Također, potrebno je ubrzati proceduru donošenja zakonskog propisa kojim će biti regulirano izmirenje obaveza za uvezivanja radnog staža, između ostalog, i radnicima u privrednim društvima namjenske industrije s većinskim državnim kapitalom u FBiH, jer one čine bitnu stavku u ukupnim dugovanjima.

Vlada je zadužila nadzorne odbore i uprave BNT-TMiH d.d. Novi Travnik i PS "Vitezit“ d.o.o. Vitez da, u što kraćem roku, organiziraju održavanje skupština društava u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, na kojima će obavezno biti razmatrani izvještaji za prošlu godinu.

Zaduženi su Komisija za vrijednosne papire FBiH, Agencija za privatizaciju u FBiH i Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije da sagledaju procedure koje proističu iz odgovarajućih zakona i, po potrebi, predlože njihove izmjene koje će omogućiti realizaciju projekta dokapitalizacije privrednih društava namjenske industrije s većinskim državnim kapitalom.

Vlada je zadužila Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije da i dalje prati i analizira stanje u namjenskoj industriji i, po potrebi, predlaže mjere i aktivnosti kako bi ova oblast u potpunosti bila uređena.

Danas je zaključeno da treba valorizovati sva dosadašnja ulaganja Vlade FBiH u namjensku industriju, po bilo kojem osnovu, te, na taj način, povećati učešće državnog kapitala u ovim kompanijama.

Ubuduće, podupiranje ove industrije može ići samo kroz dokapitalizaciju, zaključila je Vlada. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti