Osniva se DPG – najveća kompanija za integrirane tržišne komunikacije u jugoistočnoj Evropi

29.06.2009. 10:10 / Izvor: Pristop BH
Osniva se DPG – najveća kompanija za integrirane tržišne komunikacije u jugoistočnoj Evropi

S prihodom od preko 93 miliona eura DPG je vodeća kompanija za integrirane tržišne komunikacije na prostoru od Beča do Atene. Upravu DPG-a vode Aleš Razpet i Aljoša Roksandić, a sjedište kompanije je u Beču. Akvizicijom Idea Plus Communications, uz Hrvatsku i Sloveniju, DPG je postala lider i u Makedoniji te značajno ojačala poziciju u Srbiji. DPG nastavlja sa širenjem poslovanja i najavljuje pokretanje operacija u Austriji i Grčkoj.

Hrvatske Digitel komunikacije i slovenački Pristop započetim procesom osnivanja Digitel Pristop Grupe (DPG), krovne kompanije koja će upravljati poslovanjem svih 27 agencija članica i formalno utemeljuju najveću kompaniju za integrirane tržišne komunikacije na prostoru od Beča do Atene. Osnivanje krovne upravljačke kompanije logičan je korak u daljnjem razvoju poslovanja grupe agencija nastale 2005. godine vlasničkim povezivanjem Digitel komunikacija i Pristopa.

Digitel Pristop Grupom upravljat će četveročlana Uprava na čelu s Alešom Razpetom kao predsjednikom i Aljošom Roksandićem kao glavnim izvršnim direktorom. Članovi Uprave su i Franci Zavrl te Hrvoje Bošnjak, a strateški savjetnik Uprave za ustroj i strategiju je Goran Radman, ujedno i budući neizvršni član Uprave za regionalni razvoj.

Vodeću poziciju grupacije na prostoru Jugoistočne Europe potvrđuje činjenica da je DPG lani ostvarila preko 93 miliona eura prihoda. Daljnjem razvoju Grupe pridonijet će i ovih dana realizovana akvizicija dviju agencija Idea Plus Communications u Makedoniji i Srbiji koje su lani na ta dva tržišta ostvarile 7,2 miliona eura prihoda. Idea Plus Communications je osnovao i do značajnih tržišnih pozicija doveo Ivo Laurenčić, legendarni marketinški stručnjak ove regije. Ovom akvizicijom DPG je ojačala svoje pozicije na ta dva tržišta, a ona je posebno značajna za makedonsko tržište jer je kroz ovu agenciju DPG preuzela lidersku poziciju u integriranim marketinškim komunikacijama i u toj zemlji. Akvizicija će bitno ojačati i tržišnu poziciju u Srbiji jer kroz nju DPG snažno ulazi i na oglašivačko tržište na kojem tamo do sada nije bila prisutna.

Osim spomenutih tržišta Srbije i Makedonije, DPG još posluje u Hrvatskoj i Sloveniji gdje drži liderske pozicije, te u BiH, na Kosovu i u Belgiji. Upravo zaključenim dogovorom o stvaranju joint-venture operacije u Grčkoj s utjecajnom lokalnom poslovnom grupacijom, DPG će uskoro poslovanje proširiti na Grčku. Planiranom akvizicijom tvrtke u Austriji, za koju su pregovori u tijeku, DPG će uskoro ući i na austrijsko tržište.

"Poslovna filozofija koja nas motiviše u radu jeste da u stvarima koje radimo ništa nije nemoguće, te da se u suočavanju sa izazovima koji imaju naši klijenti ne fokusiramo na problem, već na pronalazak rješenja. Vođeni ovom ideologijom stekli smo i zadržali povjerenje brojnih klijenata, vodećih kompanija kako u BiH tako i u regiji. Izuzetni poslovni rezultati praćeni iznimnim zadovoljstvom klijenata logički su vodili jednom cilju – povećanju udjela na tržištima na kojim još uvijek nismo vodeći, te širenju na nova tržišta i to primarno zemlje članice Europske unije. Naši budući planovi su vrlo ambiciozni, te za njihovu realizaciju bilo je neophodno formiranje Digitel Pristop Grupe koja će dosadašnjim profesionalnim pristupom radu nastaviti trend pozitivnog poslovanja i održati lidersku poziciju", istakao je Samir Korić, direktor PRISTOP BH d.o.o.

DPG na sedam tržišta na kojima za sada posluje zapošljava više od 500 stručnjaka iz svih područja tržišnih komunikacija i sarađuje s preko 100 klijenata, lokalnih i međunarodnih kompanija, među kojima su u Bosni i Hercegovini T-HT, HT Mostar d.o.o., BSA, Microsoft BiH, Mercator BH i Mercator BL, Bimal, Jack Daniel`s, Superbrands, Unilever, Vichy, EUPM, Hermes SoftLab i brojni drugi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti