Osniva se Turistička zajednica Kantona Sarajevo

19.08.2016. 07:39 / Izvor: Akta.ba
Osniva se Turistička zajednica Kantona Sarajevo

Ministarstvo privrede KS će provesti sve neophodne predradnje za njeno osnivanje, te organizovanje osnivačke skupštine.

Vlada Kantona Sarajevo (KS) je na jučerašnjoj sjednici, održanoj u prostorijama Osnovne škole "Zaim Kolar" u Šabićima, utvrdila Odluku o osnivanju Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Ministarstvo privrede KS će provesti sve neophodne predradnje za njeno osnivanje, te organizovanje osnivačke skupštine. U periodu od 15 dana, od dana stupanja na snagu ove odluke, Vlada će predložiti imenovanje privremenog predsjednika osnivačke skupštine i njena dva člana sa mandatom do osnivanja redovne skupštine Turističke zajednice KS. Kako je Odlukom predviđeno, Turistička zajednica će imati sljedeće organe: skupštinu, nadzorni odbor, turističko vijeće, predsjednika i ured za podršku turizmu. I ovoga puta je naglašeno da će, prema Zakonu o turizmu, uposlenima iz ranije Turističke zajednice, koja je odlukom Ustavnog suda FBiH 2015. godine prestala da postoji, biti ponuđeno mogućnost prelaska u radni odnos u Turističku zajednicu KS. Ova odluka je upućena Skupštini KS na razmatranje i usvajanje.

Na  sjednici, Vlada je razmatrala i primila na znanje Izvještaj Tržno-turističke inspekcije i Inspekcije rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS za period od 17. jula do 16. augusta ove godine.

Nakon detaljne analize ovog izvještaja, Vlada KS je izrazila nezadovoljstvo radom inspektora i oštro prigovorila na kvantitet, ali i kvalitet izvršenih inspekcijskih nadzora. Zatražila je od Kantonalne uprave za inspekcijske poslove da odmah uvede rad u više smjena tokom radnih dana, ali i vikendima. Također je zatraženo da se kontrole vrše iznenadno i nenajavljeno. Upravi je naloženo da što prije Vladi dostavi zahtjev za popunu svih preostalih upražnjenih radnih mjesta inspektora, kako bi se po hitnoj proceduri dala saglasnost za njihovo popunjavanje.

Na sjednici Vlada KS je razmatrala i Nacrt izvještaja o finansijskoj reviziji Budžeta KS za 2015.godinu, saopćeno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti